To je znění jednoho ze vzkazů, které lidé kladou na provizorní pietní místo před žďárskou střední obchodní školou. Připomínají úterní tragédii, při níž po útoku psychicky nemocné ženy přišel o život šestnáctiletý student Petr Vejvoda. Dále byly zraněny dvě sedmnáctileté dívky i policejní vyjednavač. Tísnivou atmosféru panující ve žďárské škole, kdy přicházející studenti zapalovali další svíčky na památku spolužáka, podtrhovala i přítomnost dohlížejících policistů.

„Vzhledem k tomu, že pachatelka byla zadržena, jedná se spíše o opatření preventivního charakteru. I dnes budou ve škole přítomni psychologové a členové krizového intervenčního týmu, kteří budou o tragédii se studenty hovořit. Pomoc ale může být i dlouhodobá, protože u některých lidí se posttraumatický šok může projevit až později," uvedla ve středu vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.
Řada z přítomných studentů se před školou neubránila slzám. Svěřovali se, že je pro ně hrůzná událost naprosto nepochopitelná. Na improvizovaném pietním místě stále i včera přibývaly svíčky, které obklopovaly vzkazy, obrázky, květiny a plyšáky položené u zdi školní budovy. „To je to nejmenší, co pro Petra můžeme udělat," utírala si slzy jedna ze studentek.

Zkrácené vyučování

Psychickému rozpoložení žáků školy bylo přizpůsobeno rovněž středeční vyučování. „Studenti diskutovali s policejními psychology. V několika skupinách mluvili o vraždě spolužáka. Vyučování pak bylo ukončeno před polednem. V následujících dnech se výuka bude postupně vracet k normálnímu režimu," sdělil včera ředitel obchodní školy Zdeněk Musil.

V novoměstské nemocnici zůstává jedna ze zraněných dívek, která byla v úterý operována. „Během dne bude přeložena z jednotky intenzivní péče na běžný pokoj," informoval ve středu po poledni mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.
Zraněný policista byl z nemocnice propuštěn včera ráno. Pořezaná studentka a další dívka, která utrpěla psychický šok, byly propuštěny už v úterý v podvečer.

Památku zavražděného chlapce přijede uctít i prezident Miloš Zeman. Ten se v pátek sejde v Novém Veselí u Žďáru s hejtmany třinácti krajů a společně vysadí na hrázi rybníka stromy. Před začátkem této akce prezident zamíří před žďárskou školu, kde došlo k vražednému útoku. „Prezident Miloš Zeman zde zapálí svíčku a položí kytičku," uvedl Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky. Do Žďáru nad Sázavou pojede Miloš Zeman v pátek ráno přímo z Prahy, pak se přesune do Nového Veselí.

Chlapce, který bránil svou spolužačku, a zasahujícího policejního vyjednavače by prezident republiky mohl vyznamenat za jejich hrdinství. Nestane se tak však při letošním udílení státních vyznamenání, neboť by to bylo jen velmi obtížně realizovatelné.

Návrh na vazbu

„V tuto chvíli mohu pouze potvrdit, že šestadvacetiletá žena z Ostravska byla dnes obviněna," uvedla ve středu odpoledne Čírtková. Ženě, která v úterý ve žďárské škole zaútočila, hrozí za vraždu a braní rukojmích 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Podle oficiálních informací podalo ihned krajské státní zastupitelství také návrh na vzetí ženy do vazby. Soud má na rozhodnutí o vazbě lhůtu čtyřiadvacet hodin.

Už v úterý policisté potvrdili, že se skutečně jedná o pachatelku, která před dvěma lety vtrhla do základní školy v Havířově-Šumbarku. Jako rukojmí si tam namátkou vzala školačku a těžce zranila družinářku.

Barbora Orlová, která v obou případech ve školách útočila, trpí schizofrenií, a právě proto se před dvěma lety nedostala po útoku v Havířově před soud. Skončila v opavské psychiatrické nemocnici, ale letos v únoru jí Okresní soud v Opavě na základě žádosti psychiatrické nemocnice změnil dosavadní léčbu z ústavní na ambulantní.