Zatímco František Němec trestu unikl, Poláčková byla za přečiny zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku odsouzena k peněžitému trestu osmdesát tisíc korun. Pokud by částku do stanovené lhůty neuhradila, mohl by ji soud poslat na čtyři měsíce do vězení. V případě Němce soud trestní stíhání úplně zastavil. Včera takto o všem rozhodl Okresní soud v Jihlavě.

„Trestní stíhání obžalovaného bylo promlčeno," zdůvodnila verdikt v případě Němce jihlavská soudkyně Tereza Jedličková. Rozsudek zatím není pravomocný. Žalobce Kamil Špelda si proti zastavení stíhání Němce podal stížnost a v případě Poláčkové si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Lhůtu si ponechala i obhájkyně Poláčkové, která na vyhlášení rozsudku nedorazila. Pokud odvolání padne, bude se jím pak zabývat krajský soud.

„Od začátku jsem tvrdil, že jsem nevinný," okomentoval rozsudek František Němec. Jenže soud konstatoval, že se trestného jednání dopustil, ale vzhledem k časové prodlevě i s přihlédnutím k výši škody je vše promlčené.

Obžaloba oba bývalé starosty viní z toho, že v letech 2002 až 2010 uzavírali fiktivní smlouvy a dohody za práce s místními lidmi, které nebyly nikdy provedeny. Lidé navíc podle soudu peníze vůbec nedostali, nebo ne v takové výši, jak bylo uvedeno ve smlouvách. Obci tímto jednáním měla vzniknout škoda za více než devět set tisíc korun. Za zločiny zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku exstarostům hrozil trest od tří do deseti let, náhrada škody a zákaz výkonu podobných funkcí v budoucnu.

František Němec trestu unikl doslova o vlásek. Zásadní bylo to, že celkovou škodu nakonec soud spočítal na méně než na půl milionu korun, což je hranice, která dělí zločin od přečinu. Zajímavé je, že podle informací Deníku částka, která chyběla do půlmilionové hranice, činí jen necelých tři sta korun, což je prakticky jedna smlouva. Soudkyně tak musela upravit právní kvalifikaci z přísnější na mírnější. Pokud by to tak nebylo, jednání Františka Němce za období v letech 2002 až 2008 by promlčeno nebylo. Na Danu Poláčkovou se nakonec promlčecí lhůta nevztahovala.

„Pokud jde o stanovení přesné výše škody, jde o velice složitý případ. Až dostanu písemné vyhotovení rozsudku, budu si muset ještě projít všechny svědecké výpovědi a podle toho se rozhodnout, zda se ještě odvolám, či ne," vysvětlil žalobce Kamil Špelda.

Němec i Poláčková se u soudu hájili tím, že všichni, kteří pro obec pracovali, dostali zaplaceno a sami se nijak neobohatili. Což také soud nevyvrátil. Pokud někdo u soudu řekl, že peníze nedostal, tak si to podle nich už nepamatuje, nebo nechce pamatovat. Starostové také uváděli, že šlo o běžnou praxi – rozepisovat odměny z nejrůznějších důvodů na jiné lidi, protože každý mohl v jednom roce pro obec odpracovat maximálně přesně sto hodin.

Trestní oznámení na nestandardní finanční machinace na Obecní úřad v Cejli podávala nynější starostka Pavlína Nováková (nezávislá) v roce 2013.

„Soud rozhodl, jak musel. Já osobně si myslím, že oba bývalí starostové moc dobře věděli, co dělali. U soudu se pak všemožně snažili snížit celkovou škodu, aby dostali co možná nejnižší trest," uvedla pro Deník Pavlína Nováková. Ta si je vědomá, že peníze, o které obec přišla, už se jí nikdy nevrátí. Soud nároky obce včera odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních. Cejle ale bude jen velmi těžko škodu vyčíslovat, ale hlavně také obtížně dokazovat.