Soud sice Kříže potrestal podmínkou, ale radní se odvolal, a není vyloučeno, že v případě dodržení všech zákonných podmínek může soud úplně či podmínečně opustit od jeho potrestání. „Za jistých okolností to není vyloučeno. Možností je více," potvrdil jihlavský soudce Zdeněk Chalupa.

Policie Karla Kříže obvinila z přečinu porušování povinností při správě cizího majetku z nedbalosti. Vyšetřovatel i žalobce se shodli na tom, že Karel Kříž v letech 2008 až 2011 nezajistil podepsání dodatků k již uzavřeným smlouvám se dvěma zdravotními pojišťovnami o poskytování a úhradě zdravotní péče. Došlo tak k pozastavení plateb za provedené zdravotní služby. Dalším třem pojišťovnám neodesílal k vyúčtování výkazy za provedené zdravotní úkony. Třešťské poliklinice tím měl způsobit více než milionovou škodu.

Samosoudce jihlavského okresního soudu v minulých dnech vydal takzvaně od stolu trestní příkaz, kterým Karla Kříže uznal vinným a potrestal ho vězením na deset týdnů. Trest mu soudce Zdeněk Chalupa podmínečně odložil na jeden rok. Křížovi hrozilo maximálně šest měsíců vězení.

Jenže radní s trestem nesouhlasil a proti trestnímu příkazu si podal odpor (obdoba odvolání), čímž se rozhodnutí samosoudce automaticky ruší a kauza by měla být projednána ve veřejném hlavním líčení. „Nebudu se k ničemu vyjadřovat," reagoval podrážděně Kříž a zavěsil telefon.

Kdo zaplatí škodu?

Podle informací z jihlavského soudu zatím nebylo hlavní líčení nařízeno na konkrétní termín. Soud zřejmě čeká, jak se Karel Kříž k celé kauze postaví. Pokud by uznal vinu a uhradil způsobenou škodu, mohl by se potrestání vyhnout.

„Zhruba před půl rokem proběhlo mezi panem Křížem a vedením polikliniky jednání, na němž padl ze strany pana Kříže slib, že škodu uhradí. Dosud se ale neozval," uvedla současná jednatelka třešťské polikliniky Marie Vilímová.

Karel Kříž, který má nyní pozastaveno členství v ODS, je radním a zastupitelem Třeště a je předsedou městského finančního výboru. Starostovi města Vladislavu Hynkovi včera Deník položil otázku, zda má Kříž i přesto jeho důvěru. „Nebudu se k tomu vyjadřovat," reagoval starosta po chvilce váhání. Krátce na to dodal, že je to osobní věc Karla Kříže a nezná pozadí celého trestního řízení, proto nadále zůstává na své pozici.

Karel Kříž seděl v křesle šéfa polikliniky v Třešti bezmála osm let. K ukončení pracovního poměru došlo k 31. srpnu 2011 dohodou.