V těchto dnech si je přebírají vlastníci. Na území bude ale pokračovat čerpání podzemních vod ze sanačních vrtů, pracovníci nadále kontrolují i povrchové vody.

„Náklady na odstranění ekologických škod činí 52 milionů korun," sdělila mluvčí společnosti Lenka Svobodová. Sanace byla dražší, než Čepro původně předpokládalo.

Potrubí navrtali zloději pohonných hmot. Do 29. prosince, kdy na únik záchranáře upozornili kolemjdoucí chlapci, uniklo zhruba devadesát metrů krychlových nafty. Znečistila hektar pozemků, Cih᠆lářský potok a na něm Štičí rybník. Kontaminovaná zemina byla odtěžena, celkem jí bylo odvezeno dvanáct tisíc tun. Firma Dekonta pak území zavezla čistou půdou, která už je oseta trávou.
Podstatná část zasažených pozemků i kaskáda nedávno revitalizovaných rybníků na Cihlářském potoce patří městu Havlíčkův Brod. Potok teče do centra města. Radnice je s postupem sanace zatím spokojena. „Městu v podstatě škoda nevznikla," uvedl místostarosta Čeněk Jůzl. Stromy v lese, které musely být pokáceny, už byly dost staré a dřevo bylo prodáno. Cestu lesem zpevnili dělníci štěrkem. Další rybníky na potoce znečištěny nebyly.

Průběh sanací sledoval průběžně rovněž starosta Knyku Miroslav Kotlas. „Je to dekontaminované, upravené a předané," řekl. Doplnil, že místní komunikace, které byly poškozeny projížděním těžké techniky, jsou opraveny.

Zloděje nafty se policii podařilo dopadnout v březnu. Kvůli navrtání potrubí byli obviněni čtyři muži z Chotěboře. Zařízení umožňující krádež nafty instalovali koncem loňského listopadu. Kvůli jeho netěsnosti palivo unikalo samovolně do půdy. Třem obviněným hrozí až pět let vězení, čtvrtému dva roky.

Ukradena byla nafta asi za devětatřicet tisíc korun, škoda na potrubí byla vyčíslena na necelých padesát tisíc korun. Podle tehdejšího vyjádření firmy bude Čepro po mužích v trestním řízení vymáhat škodu způsobenou na produktovodu a pohonných hmotách a také náhradu nákladů na likvidaci ekologických škod.

Věra Stejskalová (čtk)