Čin má podle detektivů na svědomí jednadvacetiletá bývalá studentka Lucie K. z Havlíčkova Brodu. Podle obvinění zabila obě děti krátce po porodu. První v březnu 2012 a druhé o rok později v dubnu 2013. Lucie K. těhotenství tajila před rodinou, ve škole i před přítelem.

„Vyšetřovatel případu podal státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby 27. června. Za zvlášť závažný zločin vraždy po předchozím uvážení hrozí obviněné patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest včetně doživotí," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Obžalobu bude vypracovávat a podávat Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. K soudu by se měla kauza dostat během několika málo týdnů. Lucie K. čeká na soudní proces ve vazbě.

Příteli řekla, že 
se narodilo mrtvé

Po kauze Pavla Pekára z Vysokého Mýta, který stojí před soudem kvůli vraždě své známé, jde již o druhý závažný případ z Vysočiny v krátké době, který Krajský soud v Hradci Králové projedná.

Lucie K. se k vraždě novorozeňat přiznala. Kriminalisté nejprve vyšetřovali vraždu z loňského dubna. Mrtvé tělíčko novorozence uložené v igelitové tašce našel náhodný chodec u rybníka Drátovec v Havlíčkově Brodě.

Kriminalistům se matku zavražděného dítěte podařilo vypátrat po několika měsících a opakovaných výzvách v médiích. Lucie K. porodila živé a zdravé dítě doma v koupelně. Krátce po porodu dítě zabila. Příteli řekla, že se narodilo mrtvé, a společně pak dítě pohodili u rybníka.
Kriminalisté ale měli podezření, že Lucie K. mohla vraždit už o rok dříve. Podle různých svědectví kamarádů a učitelů ze střední školy byla Lucie K. těhotná i v roce 2012. Důkazem měla být i fotografie z maturitního plesu z ledna 2012, na níž je těhotenství Lucie K. viditelné. O žádné dítě se ale nikdy nestarala.

Letos v polovině února se Lucie K. nakonec kriminalistům k dalšímu těhotenství i ke druhé vraždě přiznala.

„Obviněná žena uvedla, že v březnu 2012 na autobusových záchodcích v Jihlavě porodila živou holčičku, kterou zabalila do deky, schovala ji pod bundu a obešla s ní kus Jihlavy až k silničnímu přivaděči na Havlíčkův Brod. Tam holčičku odložila do křoví a odešla. Druhý den se vrátila, ale holčička už byla mrtvá. Tělíčko vzala do batohu a odvezla do Havlíčkova Brodu, kde ho odložila pod schodiště jednoho bytového domu. Tam už dítě nechala," popsal kriminalista Pavel Kubiš.

Zpětně už se vyšetřovatelům nepodařilo tělíčko mrtvého novorozeněte najít. Motiv činu je zatím nejasný. Lucie K. podle informací Deníku policii řekla, že tak jednala v souvislosti se svým tehdejším životem.