Soud rozplétal, proč chlapeček zemřel v Nemocnici Jihlava na otok mozku způsobený totální dehydratací organismu.

Podle policie a státního zástupce mohou za smrt chlapce lékaři Hana Bartošová a Pavel Vlachý, který byl v té době bez atestace. Státní zástupce Miroslav Novák obžalobu staví především na znaleckém posudku, který konstatoval, že postup lékařů nebyl správný. Oba lékaři ale vinu odmítají a tvrdí, že průběh infekce byl podle nich nečekaně agresivní.

V pondělí před soudem svědčila znalkyně Hana Hrstková, která naopak vypovídala ve prospěch obžalovaného Pavla Vlachého. Podle ní byl Vlachý takzvaným školencem, který měl krátkou praxi, 
a musel tedy pracovat pod odborným dohledem a léčbu konzultovat s primářem či jeho zástupcem.

„Praxe lékaře byla natolik krátká, že nemohl předpokládat zhoršení stavu dítěte," konstatovala Hana Hrstková, která má třicetileté zkušenosti v pediatrickém oboru.

Podle ní bylo největší chybou to, že chlapec nebyl včas napojen na umělou výživu.

Osudná dovolená

Vše začalo v květnu roku 2012 na dovolené v Maďarsku, kde začal mít Matěj zdravotní problémy. Jeho matka se tehdy rozhodla vrátit domů a dát svého syna do nemocnice na vyšetření. Chlapec byl hospitalizován na standardním dětském oddělení s podezřením na rotavirovou infekci, kde následně zemřel.

„Kromě toho, že měl chlapeček, co nejdřív dostat tekutiny, měl být umístěn na jednotku intenzivní péče," konstatovala včera znalkyně Hana Hrstková.

Znalkyně kontaktovala také ošetřující dětskou lékařku, aby zjistila, kolik dítě vážilo před hospitalizací v nemocnici. Dehydratace organismu se podle lékařky pozná podle úbytku váhy, suchých sliznic i úbytku moči.

„Dítě velmi dobře prospívalo a před hospitalizací vážilo kolem jedenácti kilogramů. Jenže v době smrti mělo necelých devět kilogramů, což je úbytek váhy rovnající se těžké dehydrataci," uvedla znalkyně Hana Hrstková, podle které je takovýto průběh u rotavirové infekce velmi vzácný.

„Je to nešťastný případ. 
V Česku ročně na tuto infekci, kterou provází zvracení 
a průjmy, zemře několik dětí. Dá se tomu předejít očkováním," upozornila znalkyně Hrstková.

Matka chlapečka obvinila lékaře, že se o jejího syna dostatečně nestarali a zanedbali péči o něj.

Soudce Zdeněk Chalupa v pondělí rozhodl, že v případu bude muset být vypracován revizní znalecký posudek, 
a hlavní líčení odročil na neurčito.