„Když náš technik uviděl to skenovací zařízení, podivil se a prohlásil, že s takto sofistikovanou technologií  a v takovém designu se ještě nikdy nesetkal," zavzpomínal David Spilka, zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR v Havlíčkově Brodě, na případ dvojnásobného „útoku" na bankomaty ČSOB v Kauflandu a obchodním centru Alej. Došlo k němu v prosinci loňského roku. „Monitorovací zařízení, kterého si laik nemohl v žádném případě všimnout, umístili do bankomatů dva pachatelé rumunské národnosti," pokračoval Spilka a dodal, že tento druh skenovacího zařízení se v České republice objevil vůbec poprvé. Pachatele zadržela havlíčkobrodská policie a oba jsou vazebně stíháni.

Dalším případem bylo květnové přepadení pobočky GE Money Bank na brodském Havlíčkově náměstí. Na svědomí ho měli třiadvacetiletý recidivista Martin Chaloupka z Českého Těšína a dvacetiletá Nikola Dobrozemská z Ostravy.

Byla to story jako z hollywoodského trháku. Nikola, bruneta s dlouhýma nohama a vychozenou základní školou, dlouhé roky neznala  nic jiného než odvrácenou tvář severomoravského města. Sama uživatelka pervitinu se  pohybovala v drogovém prostředí a finančním nedostatku. „Chtěl jsem jí pomoci, vzít ji jinam, protože v Ostravě to je hrozné," řekl  po dopadení u soudu Chaloupka. Když ho Dobrozemská poznala, zřejmě se brzy zamilovala a souhlasila, že s ním vyjede pryč. Dorazili na Vysočinu. Peněz měla dvojice málo, a tak ji mladík přesvědčil k loupeži. Nejprve obešli několik poboček brodských bank, nakonec se rozhodli pro GE Money Bank. Na hlavu si nasadili kšiltovky, vyzbrojili se dětskou plastovou pistolí a počkali, až od přepážky odejde jiný zákazník. Pistoli pak namířili na pokladní, kterou donutili, aby jim vydala několik desítek tisíc korun. Loupež proběhla hladce, dvojice naskočila po krátkém úprku do taxíku a uháněla do Prahy. Tam se ubytovali v hotelu, nakoupili oblečení a vyrazili jinam, tentokráte na Lipno. „Po několika dnech je v jednom tamním penzionu zadržela zásahová jednotka," uzavřel příběh Spilka. Dobrozemská odešla od soudu s podmínkou, Chaloupka dostal čtyři a půl roku na „tvrdo".

(zrc, jan)