Vodička byl k totožnému trestu odsouzen už v roce 2013, ale místo toho, aby nastoupil do vězení, uprchl z Česka. Před spravedlností se skrýval dlouhých sedm let. Za svůj nový domov si vybral Indonésii, kde byl v loňském roce dopaden kriminalisty z Odboru cíleného pátrání Policejního prezidia ČR, takzvaných lovců lebek.

Vodička byl v Indonésii vzat do vazby, kde zhruba půl roku čekal na vyřízení formalit a předání do své vlasti. Do České republiky byl převezen loni v létě, a i tady putoval do vazby, nikoli do výkonu trestu. Vodička totiž využil svého práva a požádal soud, aby jeho případ znovu projednal.

Šlo o to, že Vodička jako bývalý společník a jednatel firmy Tom – Trans Pelhřimov ještě s dalším komplicem od září 2008 do ledna 2009 podle obžaloby uzavírali smlouvy s různými firmami na odběr pohonných hmot, ale za faktury neplatili. Firmu přitom ovládali prostřednictvím nastrčeného bílého koně. Toho lehce zmanipulovali a přemluvili k uzavírání smluv. Své věřitele podle obžaloby připravili o více než čtyři miliony korun. Přes dva a čtvrt milionu korun například dlužili jihlavskému dopravnímu koncernu ICOM transport.

První opakované hlavní líčení se konalo v polovině prosince loňského roku. K soudu přišel i bývalý Vodičkův partner v podnikání, který u soudu potvrdil, že šlo od začátku o podvod.

Zápas 36. kola hokejové extraligy HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov.
OBRAZEM: Drama až do konce. Střelecké dostihy nakonec vyhrála Dukla

Rozsudek padl ve středu 3. ledna. Soudce Zdeněk Chalupa kromě tříletého nepodmíněného trestu uložil Vodičkovi i šestiletý zákaz vykonávat funkce ve statutárních orgánech. Rozsudek zatím není pravomocný. Vodička si ponechal lhůtu, během níž se rozhodne, zda se odvolá, či nikoli. „Já jsem se svého práva na dovolání vzdal,“ uvedl stručně jihlavský okresní státní zástupce Kamil Špelda.
Vodička i nadále zůstává ve vazbě. Do výkonu trestu se mu počítá nejen pobyt ve vazbě v Česku, ale také ten v Indonésii, kde byl zhruba půl roku.

Čím přesně se Vodička v Indonésii živil, není známé. Podle informací Deníku vedl běžný život a dokonce se podruhé oženil. Má to ale jeden háček – Vodička se „zapomněl“ rozvést se svou první ženou. Podle českých zákonů jde ovšem o nepřípustný postup. „Pokud se informace potvrdí, mohlo by se jednat o trestný čin dvojího manželství,“ konstatoval Kamil Špelda. Za dvojí manželství mohou soudy uložit až dva roky vězení. V případě Vodičky ale není vyloučené, že by se mohl trestu vyhnout, s ohledem na to, že by mohla být věc z pohledu zákona promlčena. Vodičkův druhý sňatek ale také mnohé naznačuje o jeho plánech. Zřejmě neměl v úmyslu se do své rodné vlasti už nikdy vrátit.