Přestože ve středu usedla na lavici obžalovaných a tušila, že ji soud pošle do vězení, jako by si z toho nic nedělala.

Sama si o sobě myslí, že je kleptomanka, a ke všemu se přiznala. Desetiměsíční nepodmíněný trest a zákaz pobytu na Jihlavsku a v Pelhřimově přijala s ledovým klidem. Úsměv do redakčního fotoaparátu je toho důkazem.

Ilona Illková pochází z Brna a je z rozvrácené rodiny. Má za sebou pobyt ve výchovném ústavu a od čtrnácti let brala drogy. Skončila v partě zlodějíčků na Jihlavsku a Pelhřimovsku.

První větší konflikt se zákonem, kvůli němuž skončila před soudem, byla rvačka s ochrankou o rybí konzervy v jednom z jihlavských supermarketů. Illková tehdy chodila do obchodu krást pravidelně.

Loni v září se ale běžná zlodějská výprava změnila v drama. Do obchodu tehdy přišla s kamarádem Milanem Kohoutem z Pelhřimova. Snažili se ukrást dvanáct rybích konzerv za tisíc korun. Jenže je přistihla ochranka a došlo na pěsti a kopance.

Illková i Kohout skončili letos v březnu před soudem. Kohout dostal čtyři a půl roku nepodmíněně. Illková vyvázla s podmínkou za krádež bot. Podíl na incidentu ohledně rybích konzerv jí soud sečetl později v další podmínce.

Kohout už byl tehdy ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost. A Illková byla ve vazbě. Po propuštění ale prakticky ihned začala znovu krást.

Po několika týdnech znovu skončila ve vazbě, kde je dodnes. Kromě krádeží opakovaně jezdila do Jihlavy, přestože jí to soud na několik let zakázal. Ilona Illková tvrdila, že do Jihlavy jezdila za svým psem.

Pobyt za mřížemi dívce zřejmě prospívá. Podle jejího obhájce Aleše Čápa tam přibrala jedenáct kilogramů.

„Rozhodla se, že se začne léčit ze závislosti na drogách, což byl i podle znalců hlavní problém, proč začala krást," řekl Deníku Aleš Čáp.

Illková kradla hlavně jídlo. Ze začátku šlo i o cennější věci. U soudu namítala, že si nemůže pomoci a je kleptomanka. Soud kvůli tomu nechal vypracovat speciální znalecký posudek. Jenže odborníci u Illkové kleptománii jako duševní poruchu nepotvrdili, naopak konstatovali, že si plně uvědomovala, co dělá.

Vše stihla za rok

Dívka kradla, i když byla v podmínce. Nedávno ji odsoudil také Okresní soud v Pelhřimově. Její kariéra zlodějky měla raketový vzestup. Vše totiž stihla za necelý rok. Proslýchá se, že to bylo kvůli tomu, že většina jejích kamarádů skončila za mřížemi. Pokud se chtěla najíst, nezbývalo jí, než začít krást také.

O stravu bude mít nyní Ilona Illková postaráno na několik měsíců dopředu. Jihlavský soud jí tento týden sečetl většinu hříchů a poslal ji na deset měsíců do vězení. Kromě toho si bude muset přičíst dalších osmadvacet měsíců za proměněné podmínky. Soudce Zdeněk Chalupa upozornil, že před Illkovou musejí být chráněni i Jihlavané – a zakázal jí pobyt na Jihlavsku na pět let. Stejně dlouho nesmí pobývat ani v Pelhřimově. V tomto případě se zákaz vztahuje pouze na město, nikoli na celý okres. Pokud by dívka pociťovala nutnost přece jen na Jihlavsko či do Pelhřimova zajet, musí o tom vědět policie.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce se sice vzdal práva na odvolání, Illková si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.