Poškozené dodnes nevrátil ani korunu. Patnáctkrát soudně trestaný muž ve středu stanul před Okresním soudem v Jihlavě. Ten recidivistovi udělil šest let odnětí svobody nepodmíněně za podvod, kterého se vůči ženě z Jihlavy dopustil. Trest si má odpykat ve věznici s ostrahou. Rozsudek zatím není pravomocný. Dvaačtyřicetiletý Srp ještě zvažuje odvolání. Státní zástupce se odvolání vzdal. Podle včerejšího rozhodnutí soudu má Srp poškozené ženě vrátit 970 tisíc korun, kterému mu půjčila.

„Domnívám se, že peníze od něj už asi nikdy neuvidím. Trest považuji za spravedlivý a už se s ním nechci nikdy potkat," reagovala na rozsudek pětačtyřicetiletá Libuše z Jihlavy.

Libuše a Jiří se seznámili přes inzerát, který podala její matka. Ze tří odpovědí na inzerát žena odpověděla právě Srpovi. Ten ženě tvrdil, že je ve vězení kvůli smrtelné autonehodě, kterou ale nezavinil on, pouze měl zbytkový alkohol a vezl syna do nemocnice. Jiří Srp důvěřivé ženě
v dopisech tvrdil, že má dům a byt, že má trvalý finanční příjem ze svého dřívějšího působení v legii a po otci zdědil ranč v USA. Kromě toho ženě nalhal, že je vážně nemocný, a pokud se nebude léčit, tak do tří měsíců zemře.

Srp Libuši posílal zamilované dopisy a chtěl peníze na léčbu, na zaplacení své ochrany ve vězení, na právníky 
a nějaké obchody. Libuši sliboval, že jí peníze po propuštění z vězení vrátí. Nic z toho ale nebyla pravda.

Žena odsouzenému muži důvěřovala natolik, že mu od roku 2011 do srpna 2013 poslala peníze a věci za 970 tisíc korun. Vzala si kvůli tomu statisícové půjčky, zadlužila se u známých, zastavila chalupu a utratila všechny své celoživotní úspory.

Bez omluvy

V srpnu 2013 byl Srp propuštěn na svobodu. Libuše na něj čekala před věznicí a těšila se na společný život. Ten trval necelé tři týdny. Potom si Srp půjčil Libušino auto a už se nevrátil. Libuše pak náhodou vyslechla přes telefon Srpovo intimní jednání s jinou ženou. „Uvědomila jsem si, že jsem se stala obětí podvodu. Oznámila jsem to na policii 
a poté se pokusila i o sebevraždu. Snědla jsem čtyřicet prášků. Uvědomila jsem, si, že jsem selhala," uvedla Libuše včera u soudu.

Srp se u téhož soudu Libuši nedokázal podívat do očí, ani se jí před soudem neomluvil. Naopak se včera snažil bagatelizovat své původní plné doznání, které učinil do policejního protokolu. „Nechtěl jsem jí uvést v omyl. Lhal jsem ji, ale nechtěl jsem se obohatit. Lituji toho, že jsem nenašel odvahu říct jí, jak to je. Libuši stále miluji a mrzí mne, že jsem ji ztratil jako chlap," vysvětlil Srp, který působil zmateně. Tvrdil, že je to kvůli práškům na epilepsii.

Soudkyně přečetla Srpovu výpověď z policejního protokolu. V ní Srp tvrdil, že Libuši úmyslně podváděl. „Psal jsem jí výmysly, aby si myslela, že mám nějaké zázemí,
a až potom jsem z ní tahal peníze. Všechno mi věřila. Balíky i peníze jsem si nechal posílat do vězení na svoje jméno i jména spoluvězňů. Peníze jsem utratil pro vlastní potřebu," popsal na policii Srp. Z této výpovědi nakonec soud vycházel při rozhodování o vině a trestu.

Srp byl ke včerejšímu soudu eskortován z vazby. Od počátku byl sice stíhán na svobodě, ale když nepřišel k nařízenému hlavnímu líčení, vydal na něj soud v Jihlavě příkaz k zatčení a nakonec skončil ve vazbě. Libuše včera řekla, že jí Srp z vazby poslal další dopis, v němž jí píše, že ji miluje, a žádá ji o zaslání oblečení, brýlí a dalších věcí.

„Napsal mi ještě dva dopisy, ale ty už jsem nečetla," uvedla Libuše. Poškozená žena požádala, aby ji už Srp nikdy nekontaktoval.