Za loupež byl loni v listopadu k podmínce odsouzen bývalý dozorce z Rapotic Zdeněk Kachlík. Podle obžaloby v prosinci 2015 přišel do domu své bývalé partnerky, kde nejprve v obývacím pokoji shodil televizor a poté se začal se ženou přetahovat o štěně pitbulteriéra, které jí předtím daroval. Žena se nechtěla štěněte vzdát, ale protože strachy a bolestí skučelo, tak ho pustila.

Zdeněk Kachlík chtěl i se psem z pokoje odejít, ale žena mu opakovaně zastoupila cestu. Obžalovaný ale nakonec ženu silou odstrčil, až jí způsobil hematom nad levým prsem, a z domu odešel i se psem. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný nesouhlasí s trestem ani s tím, že by měl zaplatit způsobenou škodu. Proti rozsudku se odvolal ještě v soudní síni. Případem se tak ještě bude zabývat Krajský soud v Brně.

V souvislosti s výkonem dozorčí služby byl obviněn dozorce z Rapotic Jan Staněk. Sedmatřicetiletý dozorce podle obžaloby zanedbal své povinnosti v době, kdy si ve věznici sáhl na život dvaadvacetiletý Patrik Č. z Jihlavy. Mladík byl chlapcem patnáctileté Petry z Jihlavska, kterou zavraždili jeho známí Michal Kisiov (dnes Ambrosius Pokorný) a Tomáš Zavřel.

Patrik Č. spáchal sebevraždu loni v lednu a Staněk měl tehdy službu. Podle výsledků vyšetřování dozorce zanedbal obchůzku na oddělení, čímž si chtěl usnadnit službu. Podle obžaloby se navíc snažil své pochybení maskovat, když do knihy služeb zapsal nepravdivé údaje o kontrolách. Staněk byl potrestán podmínkou prostřednictvím trestního příkazu, ale soud musel rozsudek zrušit, protože proti němu obžalovaný podal odpor. Soud nařídí hlavní líčení. Kdy se tak stane, zatím není jasné.

„Oba jmenovaní u nás pracovali jako dozorci, ale na vlastní žádost pracovní poměr ukončili," uvedl mluvčí věznice Jan Doležal.

Jan Staněk byl ze služby propuštěn krátce po incidentu. Podle informací Deníku hned druhý den podepsal dohodu o rozvázání pracovního poměru. Jenže podle názoru jeho příbuzných byl k podepsání výpovědi donucen nadřízenými. Výpověď tak může být podle nich neplatná. Podle informací Deníku se okolnostmi rozvázání pracovního poměru zabývají vyšetřovatelé. „Ve věci je vedeno trestní řízení a více informací není uvolněno," uvedla dříve mluvčí generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Třetí dozorce, který musí své chování vysvětlovat před soudem je Luděk Záviška z Třebíče. Ten pracoval jako dozorce ve věznici v Praze Pankrác. Podle obžaloby se v létě 2014 před klubem Znojemka v Třebíči dostal do konfliktu s vyhazovačem a napadl Vojtěcha B., který se snažil uklidnit konflikt s ostrahou. Ranou pěstí mu zlomil levou očnici a způsobil otřes mozku. Kromě toho si tehdy před dalšími lidmi stáhl kalhoty a po jedné z žen žádal orální sex. Hlavní líčení se konalo loni v prosinci. Rozsudek ale zatím nepadl. Líčení bylo kvůli nutnosti dalšího dokazování odročeno na neurčito.

Kromě dvou dozorců, kteří odešli ze služebního poměru z rapotické věznice kvůli problémům se zákonem, odešli z různých důvodů ještě asi čtyři dozorci. Věznice se i kvůli tomu potýká s velkým nedostatkem dozorců.

„Chybí nám dvanáct dozorců. Takový problém jsme ještě nikdy řešit nemuseli. Ještě před několika lety jsme měli na jedno volné místo až deset zájemců," upozorňuje Jan Doležal. Podle něj zatím není ohrožena bezpečnost uvnitř věznice, ale jde o problém, který bude nutné řešit.

Podle Doležala přestává být služba dozorce ve věznici zajímavá. Větší zájem je podle něj o službu v armádě či u policie, kde je více peněz i benefitů.