Kvůli obvinění z vraždy prodavače elektronických cigaret v Jihlavě z letošního března.

Pětapadesátiletý Hlaváč se po dopadení k činu opakovaně přiznal. Jeho motiv byl podle obžaloby loupežný. Hlaváč ale nyní soudu řekl, že šedesátiletého prodavače nezabil.

Státní zástupkyně v závěrečné řeči pravila, že je o jeho vině přesvědčena, a navrhla, aby ho soud poslal do vězení na osmnáct let.

Obhájkyně naopak tvrdí, že pro Hlaváčovo odsouzení není dostatek důkazů, a žádá, aby byl zproštěn viny. Soudce Aleš Novotný nakonec z časových důvodů hlavní líčení odročil na 26. října odpoledne, kdy by se měl Hlaváč dozvědět verdikt.

Tělo mrtvého prodavače našla v obchodě Chytrý kuřák ve Dvořákově ulici v Jihlavě jeho kolegyně 14. března odpoledne. Lékař na místě cizí zavinění nezjistil a usoudil, že prodavač zemřel na selhání srdce či mozkovou příhodu.

Žena, jež mrtvého muže našla, ale měla pochybnosti, protože z pokladny byl vytažen mincovník a okolo byly rozházené peníze. To, že má prodavač prostřelenou hlavu, zjistili lékaři až po několika dnech při zdravotní pitvě. Následná soudní pitva potvrdila, že muž byl zavražděn.

Z hlavy mu vyndali kulku ráže 7,65 mm. Soudní lékař včera konstatoval, že poškozený byl mrtev během několika sekund.

Pomohly kamery

Svědci později upozornili kriminalisty na podezřelého muže v kabátu s batohem přes rameno, který se kolem obchodu před činem motal. Kriminalistům pomohly kamerové záznamy, kde byl podezřelý muž zachycen. Jeho totožnost se kriminalistům podařilo záhy zjistit a po několika dnech byl Jan Hlaváč dopaden na ubytovně v Brně. Uniknout se mu nepodařilo ani přesto, že výrazně změnil vizáž. Ostříhal se a oholil si plnovous.

Po dopadení se Hlaváč ke všemu přiznal. Do policejního protokolu za účasti obhájce i před soudcem, který rozhodoval o jeho vzetí do vazby, podrobně popsal, co se stalo.

„Neměl jsem peníze, ale měl jsem pistoli, kterou jsem chtěl prodat. Bloumal jsem po Jihlavě a přemýšlel, jak to udělám. Pak mne napadlo zajít do prodejny s elektronickými cigaretami a nabídnout ji prodavači," vysvětloval u soudu Hlaváč.

Hlaváč byl v obchodě i den před vraždou. Podle státní zástupkyně si mapoval terén, protože měl v úmyslu minimálně spáchat loupežné přepadení. Hlaváč si v obchodě objednal zboží asi za pět tisíc korun.

Pokaždé, když do obchodu přišel, tak si vymyslel, proč na objednané zboží nemá peníze. Jednou zapomněl peněženku na poště, podruhé ztratil platební kartu.

Pistoli nenašli

Osudný den v pátek 13. března odpoledne pak podle původní výpovědi přišel Hlaváč do obchodu znovu a chtěl si odnést objednané zboží i přesto, že neměl peníze. S prodavačem se kvůli tomu dostal do konfliktu a vytáhl pistoli, kterou měl celou dobu v kapse. Hlaváč do prodavače strčil a ten dosedl na židli.

V tu chvíli vyšel výstřel. „Viděl jsem, jak prodavači poklesla hlava," řekl policistům Hlaváč. Sebral objednané věci, do tašky vysypal peníze z kasy a z jihlavského autobusového nádraží odjel do Brna. Po cestě se zbavil pistole.

Vražednou zbraň se kriminalistům dodnes nepodařilo najít.

Hlaváč uvedl, že do obchodu chodil často a s prodavačem se často bavil i před obchodem.

Prodavač byl otcem majitelky obchodu a přivydělával si u ní k důchodu. Svědci později vypověděli, že se mu chování Hlaváče nezdálo. Dcera i zeť mu říkali, ať si na něj dá pozor, aby ho neokradl. Co přesně se dělo v obchodě, ví jen obžalovaný Hlaváč.

U úterního soudu přišel s novou verzí. Předchozí podobné doznání odvolal. Vysvětlil to tím, že ho k tomu donutili policisté a on jen říkal a podepsal, co chtěli slyšet. Když prý do prodejny přišel, tak už byl prodavač mrtvý.

„Prodavače jsem nezastřelil. Je pravda, že jsem byl ten den v obchodě několikrát. Pistoli jsem mu tam nakonec nechal, protože mi byla k ničemu. Když jsem z ní zkoušel střílet v Brně v kamenolomu, tak se mi zaseklo nabíjení. Pak jsem si ale myslel, že by mi za tu pistoli mohl přece jen něco dát. Když jsem do obchodu přišel, byl už prodavač mrtvý. Seděl tak divně zkroucený na židli. Vzal jsem si objednané věci a peníze z kasy a odjel do Brna," tvrdil Hlaváč.

Soud se bude muset rozhodnout, která z verzí je pravdivější. Podle znalců Hlaváč změnil výpověď, protože se chce vyhnout trestu. Podle psycholožky Marty Skulové není reálné, že by Hlaváč na sebe řekl něco, co není pravda, a záměrně se vystavil vysokému trestu.

Chybí přímý důkaz

O tom, že byl Hlaváč na místě činu, není pochyb. Dokazují to mimo jiné pachové stopy, svědci, samotná výpověď obžalovaného i kamerové záznamy. Obhájkyně tvrdí, že proti Hlaváčovi není, kromě jeho doznání, které odvolal, jediný přímý důkaz, že prodavače zastřelil. Podle žalobce ale verze, že prodavače zavraždil někdo jiný, není příliš reálná vzhledem k původnímu doznání.

Jan Hlaváč pobýval v Jihlavě asi dva roky. V minulosti pracoval jako dozorce, poté pro různé bezpečností agentury jako ostraha v obchodech. Podle kolegů měl docela úspěchy, protože se mu dařilo odhalovat zloděje. Dotáhl to na vedoucího ochranky. Kolegům se pochlubil, že má pistoli – nelegálně. Pobýval především na ubytovně a pendloval mezi prací ubytovnou a hospodou.

Jeho zálibou bylo kouření elektronických cigaret. Je svobodný a bezdětný.

Zhruba v polovině loňského roku se nepohodl se šéfy a musel ve firmě skončit. Od té doby se potýkal s finančními problémy a rozprodával své věci z ubytovny. Podle znalkyně se ocitl na hranici bídy a byl z něj skoro bezdomovec. Motivem jeho činu byl podle znalců zisk peněz.

Za loupežnou vraždu mu nyní hrozí vězení od patnácti do dvaceti let, případně výjimečný trest.