Je to už sedm let. Od té doby bojuje Dagmar Fouskové u soudů. „Před základní školou v Náměšti jsem učila matematiku i na středních školách. Nikde žádný problém nebyl, až v Náměšti,“ upozornila.

Ve sporu vyhozené učitelky a náměšťské školy šlo o dvojí výklad tehdejší legislativy. V ní stálo, že vysokoškolské studium musí být doplněno pedagogickým vzděláním. Právě v tomto pořadí si předpis vykládala škola a později i Okresní soud v Třebíči, Krajský soud v Brně i Nejvyšší soud. Všechny žalobu Dagmar Fouskové zamítly a platnost výpovědi potvrdily.

Až Ústavní soud řekl, že legislativu nelze interpretovat takto doslovně a k výpovědi zkušené učitelky s mnohaletou praxí by se mělo přistupovat maximálně obezřetně. „Potvrdil naši verzi, podle které je jedno, v jakém pořadí na sebe studia navazují. Tvrdili jsme, že pedagogické studium nerozvádí vysokoškolské vzdělání, ale pouze studenty, budoucí učitele rozvíjí v tom, jak děti učit. Časová posloupnost se nám zdála irelevantní,“ řekl právní zástupce učitelky Martin Panuška.

Ilustrační fotografie.
Na záchytku museli mladého agresora odvézt v poutech

Celý spor se tak vrátil na půdu Okresního soudu v Třebíči a soudce Jan Tesař musel rozhodnutí Ústavního soudu respektovat.

Právník Martin Urbášek, který při posledním soudním jednání náměšťskou ZŠ Komenského zastupoval, připomněl, že zamítnutí žaloby učitelky odmítly během celého řízení tři soudy. „To by nyní soud mohl zohlednit při rozhodování alespoň o nákladech řízení a odpustit jejich úhradu,“ navrhl.

Soudce Jan Tesař to však nevyslyšel. Právě škole určil za povinnost zaplatit všechny náklady řízení a rozhodl v její neprospěch. „Pracovní poměr stále trvá,“ dodal.

Znamená to, že škola, pokud se proti rozsudku neodvolá, bude muset zaplatit částku, kterou na soudní řízení Dagmar Fousková vynaložila. Minimálně půjde o desítky tisíc korun. Posledním soudním verdiktem neprávem vyhozená učitelka navíc může požadovat i mzdu za posledních sedm let. „Pokusíme se se školou dohodnout. Pokud se nedohodneme, tak se obrátíme na soud,“ upozornil Martin Panuška.

Třebíčské MG nese přesné označení KN 0440 bylo vyrobeno 28. srpna roku 1935.
OBRAZEM: Třebíčské MG z roku 1935 je opravdovým skvostem

Základní školu v Náměšti zřizuje město. Radnice o sporu ví. „Je to nepříjemná situace a my se jí samozřejmě na jednání rady budeme zabývat,“ řekl starosta Vladimír Měrka. „Nelze teď ale říct, jak se to bude dále vyvíjet. Je to spor bývalé paní učitelky a příspěvkové organizace města. Za personální změny nicméně nese odpovědnost paní ředitelka. Ta nás o tom informovala, ale zatím neexistuje pravomocné soudní rozhodnutí, takže konečné řešení z naší strany jako zřizovatele ještě na stole není,“ vysvětlil starosta.