Tu se podařilo odhalit jihomoravským kriminalistům ve spolupráci s kolegy z dalších krajů. Zatím zadrželi osmatřicetiletého vůdce skupiny a  sdělili mu obvinění z prvních deseti činů. O případu ve čtvrtek informovala mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová.

Zadržený muž je v současné době ve vazbě. Kvůli jeho manželce a dalšímu manželskému páru policisté spolupracují s kolegy ze Slovenska.

Trojice je vyšetřovaná na svobodě. Hlavního člena skupiny zlodějů policisté chytili na začátku července na dálnici D1 u Velké Bíteše na Žďársku. Vloupání páchal buď sám, nebo s komplicem a svou manželkou, která je na místo činu někdy přivezla a hlídala. Jak je do případu zapojená manželka komplice, zatím není jasné.

K deseti případům se muž přiznal

Skupina vykrádala domovy důchodců a pečovatelské ústavy v celém Česku přibližně od loňského března.

„K deseti případům, ze kterých je obviněný, se zadržený muž už přiznal. Podobných vloupání jsme ale zaznamenali přes sto dvacet," sdělila kriminalistka Alena Knotková.

Skupina při akcích podle po-licistů jednala profesionálně. „Vždy si dopředu místo vytipovali a zjistili, jak je zabezpečené. Sirény zastříkávali montážní pěnou, čidla zakrývali krabicemi. Jedním ze společných prvků krádeží byl pepř nasypaný na parapetech oken, skrz které lezli. Do pepře vždy stoupli a pak ho měli na botách. Znemožňovali nám tak použít služebního psa," vysvětlila Knotková.

V budovách, do kterých se dostali, se zloději zaměřovali hlavně na trezory a pokladničky. Z nich ovšem kradli jenom papírové peníze a případně uložené šperky důchodců. Mince nechávali na místě.

Vědět, že tam někdo byl, je nepříjemné

Mezi největší akce skupiny na jihu Moravy patří vloupání do Zámečku ve Střelicích na Brněnsku, tedy do domova pro zdravotně postižené.

„Okradli nás letos v dubnu v noci. Odnesli si asi šestačtyřicet tisíc korun a drobné předměty, takže škoda byla nakonec asi padesát tisíc. Šestnáct tisíc z toho byly peníze klientů," uvedl ředitel Zámečku Jiří Altman.

Ústav kvůli nepříjemné skutečnosti přijal nová opatření. „Nainstalovali jsme zabezpečovací zařízení. Vedět, že tu někdo byl, je nepříjemný pocit," svěřil se Altman.

Dodal, že kromě domova zloději tu stejnou noc vykradli i vedlejší klášter dominikánek.

„Ten mimo jiné slouží i jako ubytovací zařízení pro starší sestry. Vloupání u spousty starých lidí muselo vyvolat pocit ztráty bezpečí. To, co zloději dělali, je zavrženíhodné a     zasloužili by exemplární trest," myslí si ředitel Zámečku.

Kromě Střelic řádila skupina například také v Domově pro seniory Kosmonautů v Brně nebo na Znojemsku.

„V sousedním vysočinském kraji se zloději vloupali do domova důchodců ve Ždírci na Jihlavsku nebo do pečovatelského domu ve Věžnici na Havlíčkobrodsku," informovala Vedrová.

Peníze zčásti ukradené důchodcům a postiženým lidem si uměli zloději z malé slovenské obce u maďarských hranic užít.

„Do práce nechodili. Sezvali příbuzné a po návratu z Česka slavili třeba tři dny v kuse. Zadržený si koupil pozemek, dům i auto. Většinu peněz ale prohrál v hernách. Dosud vyčíslená škoda se blíží milionu korun," uvedla kriminalistka Knotková. Osmatřicetiletému Slovákovi hrozí až osm let za mřížemi.