Dotaci a penále v úhrnné výši sedmadvaceti milionů korun státu vracet, a to za porušení pravidel při zadávání veřejných zakázek, nemusí. Přesto ještě nemá TJ Jiskra zcela vyhráno.

„Finanční úřad nás vyzval k vrácení části dotace a úhradě penále v celkové výši přesahující částku 4,2 milionu korun,“ řekl Luděk Hlaváč, předseda TJ, a dodal, že i tato suma představuje pro TJ problém. „Hledáme proto optimální řešení. Intenzívně o situaci jednáme s vedením města Havlíčkova Brodu. Jednání, která jsme prozatím vedli, považuji za nadějná,“ poznamenal Hlaváč.

TJ by měla státu vrátit uvedenou sumu do 21. března. „To ale není v našich aktuálních možnostech, proto jsme se s finančním úřadem dohodli o odkladu a splátkovém kalendáři,“ pokračoval Hlaváč. Otázku, je-li ve hře i případný prodej nemovitého majetku TJ, detailněji komentovat nechtěl.

Pomůže město?

„Samozřejmě to je jedna z cest, ale k případnému prodeji  bychom přistoupili až po vyčerpání všech ostatních a možných způsobů řešení,“ uzavřel Hlaváč.

Starosta Havlíčkova Brodu, Jan Tecl, potvrdil, že radnice s TJ jedná. Poslední slovo ale bude mít zastupitelstvo města, které se na svém řádném zasedání sejde v polovině dubna.

„Uděláme všechno proto, aby veškeré sportovní aktivity zůstaly v Havlíčkově Brodě zachovány. Za sebe mohu prohlásit, že budu na zastupitelstvu navrhovat takové usnesení, které by TJ Jiskra Havlíčkův Brod vyšlo vstříc,“ konstatoval Tecl.

TJ požádala v roce 2004 Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy o dotaci ve výši třinácti a půl milionu korun. Za tyto peníze, společně s příspěvkem města Havlíčkův Brod a vlastními prostředky, postavila softbalové hřiště, opravila kabiny fotbalistů, zmodernizovala sociální zázemí házenkářů i volejbalistů a zrekonstruovala podlahu v sále, který využívají stolní tenisté. V roce 2006 došlo ke kolaudaci a předání zmíněných staveb do běžného užívání. Připomeňme, že všechny uvedené stavební akce vysoutěžil, a to jako jeden investiční celek, jeden z deseti přihlášených zájemců veřejné soutěže. V roce 2005 informoval TJ  Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže, že se dopustila administrativního pochybení ve výběrovém řízení zájemců. Konkrétně při snižování počtu postupujících zájemců. Úřad současně vyměřil i pokutu, kterou TJ v předepsaném termínu zaplatila.

„Soutěž tehdy nezrušil a nikým nebyl zpochybněn ani její vítěz,“ připomněl tajemník TJ,  Pavel Mazánek.

Představitelé TJ Jiskra Havlíčkův Brod od počátku celé kauzy stojí pevně za tím, že všechny dotační peníze byly vynaloženy účelně a přesně v souladu poskytnuté dotace.

„Objekty byly postaveny a slouží řádně svému účelu. Administrativní pochybení nepopíráme, chci ale zdůraznit, že se ho v roce 2005 dopustili lidé, kteří se stejně jako my teď, věnovali práci v tělovýchovné jednotě zcela dobrovolně. Žádný úmysl, nebo kalkul v tom nebyl,“ prohlásil tehdy Hlaváč.