„Krajský soud odvolání obžalovaného projednal ve veřejném zasedání 15. července. Odvolání obžalovaného bylo zamítnuto jako nedůvodné,“ konstatovala mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová.

Odsuzující rozsudek je pravomocný. Vaga ještě může využít dovolání k Nejvyššímu soudu. Trest si ale bude muset začít odpykávat. Z vazby tak poputuje do výkonu trestu do věznice s ostrahou.

Zámecký vrch - tradiční závod automobilů do vrchu v Náměšti nad Oslavou.
Zámecký vrch v Náměšti nad Oslavou viděl absolutní traťový rekord

Vaga byl odsouzen za zločin násilí proti úřední osobě a maření výkonu úředního rozhodnutí.

Incident, který se odehrál letos 12. února, vzbudil značnou pozornost. Provázelo ho totiž střelba.

Vše začalo, když si žďárští policisté v civilu a ve dvou vozech bez označení všimli řidiče s kradenou Škodou Kodiaq. Okamžitě ho začali pronásledovat.

Když auto opustilo jejich okres, pokračovali za ním až do Třebíče. Řidiči chtěli zatarasit výjezd z parkoviště a zadržet ho. Policisté z jednoho auta vyběhli před kradený vůz. Na rukávech měli pásky s nápisem policie a tasili namířené pistole. Na řidiče přitom křičeli: „Policie, stůj.“

Říční lázně u koupaliště Polanka.
Unikátní retrokabiny říčních lázní Polanka v Třebíči dostávají tlumenější barvy

Vaga sice těsně u nich zastavil, ale v mžiku zvolil cestu zpět. Při couvání srazil jednoho z policistů. Ten spadl na auto, rychle se ale postavil a pokračoval v pronásledování. Když řidič v kradeném autě nereagoval na další výzvy, policista po autě dvakrát vystřelil.

Po střelbě auto dojelo na okraj parkoviště a zůstalo viset na betonovém obrubníku. Policista pro jistou ještě prostřelil škodovce obě přední pneumatiky. Pro Vaga to byla konečná.

Vaga soudu řekl, že policisty pokládal za lidi, kteří si přišli vyřídit účty, a couval podle senzorů ve voze. Podle policistů ale musel jednoznačně vědět, že jde o policisty. Zraněný strážce zákona se měsíc léčil se zlomeným zápěstím.