Krkavci zahynuli v důsledku působení jedu karbofuran. Právě toto je společným znakem obou případů. Jedná se o zakázaný pesticid, který se dříve v Česku prodával pod názvem furadan ve formě postřiku a granulí.

Podle policejní mluvčí Hany Millerové se zatím v podobných případech pachatele nepodařilo dopadnout. V případě odhalení hrozí traviči za přečin týrání zvířat trest odnětí svobody až na pět let.

Vedoucí dačického odboru životního prostředí Jiří Müller se domnívá, že v této lokalitě někdo cíleně používá karbofuran jako návnadu na hubení norků, vyder a podobně. „Tři otrávení ptáci na jednom místě není náhoda. V roce 2013 byl jen pár metrů odsud nalezený orel mořský, který rovněž zemřel na otravu karbofuranem," naznačil Müller.

O nálezu tří mrtvých krkavců byl informován v polovině dubna: „Vyjeli jsme na místo udělat šetření. Sebrali jsme těla uhynulých ptáků a předali je Státní veterinární správě s objednávkou na rozbor," doplnil.

Po obdržení výsledků pitvy a rozboru uhynulých krkavců nalezených u Olšan nedaleko Studené, které prokázaly, že chránění opeřenci byli otráveni zakázaným karbofuranem, pracovníci dačického odboru životního prostředí věc předali policii. „I v předchozím případě otráveného orla se v lokalitě udělalo rozsáhlé šetření, ale viníka se nepodařilo dopadnout," podotkl šéf odboru Jiří Müller.

Otravy jsou časté

Podle veterináře Tomáše Pešiny karbofuran paralyzuje nervový systém. „Způsobuje, že svaly jsou permanentně drážděné. Zvířata mají proto silné křeče, které nelze ani tlumicími léky výrazně zmírnit. Přitom vzniká i velké teplo a zvíře se nakonec udusí nebo přehřeje," sdělil.
Jed je nebezpečný i pro člověka. Na otrávených návnadách je, jak se shodují policisté, ochránci zvířat i veterináři, nejhorší to, že je může nalézt a pozřít třeba i malé dítě.

Karbofuran je velmi častou příčinou úhynu zvířat i na Vysočině. Na otravu tímto jedem doplatilo několik psů v Třebíči a okolí, jeden z posledních případů byla březnová otrava psa v Čechočovicích. Další podezření na otrávenou návnadu se objevilo o posledním dubnovém víkendu přímo v Třebíči, kde náhle uhynul jorkšírský teriér.

V březnu uhynul na otravu karbofuranem orel mořský také nedaleko Salavic na Jihlavsku. Podle výsledků pitvy orel pozřel lišku, otrávenou tímto jedem. „Takových případů bylo v posledních letech více. „Myslím si, že to je šestý otrávený orel mořský na Vysočině," řekl tehdy vedoucí krajského střediska agentury ochrany přírody Václav Hlaváč.

Na rozmisťování otrávených návnad v přírodě doplácejí i jiné druhy zvířat. V únoru zahynuly na otravu tímto jedem stovky ryb, raků, ptáků a dalších živočichů v říčce Doubravě u Vilémova na Havlíčkobrodsku. V lednu byla na Havlíčkobrodsku nalezena dvě přiotrávená káňata, jednoho dravce se ochráncům ještě podařilo zachránit. V minulých letech byly nalezeny i otrávené vydry.