Těm dotyčná v jejich vlastním domě ukradla čtyřiapadesát tisíc korun. O trestu včera rozhodl Okresní soud v Jihlavě.

Rafaelová si má trest za krádež a porušování domovní svobody odpykat ve věznici s ostrahou, navíc dostala pětiletý zákaz pobytu na území okresu Jihlava. Rozsudek zatím není pravomocný. Rafaelová se prostřednictvím svého opatrovníka na místě odvolala.

„Po vynesení rozsudku obžalovaná i se svým opatrovníkem (je totiž zbavena způsobilosti k právním úkonům – poznámka autora) projevovali hlasitě svůj nesouhlas s rozhodnutím soudu a z jednací síně oba odešli za asistence justiční stráže," přiblížil průběh hlavního líčení jihlavský státní zástupce Ivo Novák.

Rafaelová ještě s dvěma neznámými ženami přišla do domu důchodců v Nevcehli na Jihlavsku 14. listopadu 2012. Do domu vešly bez vědomí majitelů a Rafaelová ukradla ze skříně v ložnici z krabice od bonboniéry padesát tisíc korun. V domě ještě našla peněženku se třemi tisíci korunami a v krabičce na poličce dalších tisíc korun. Krátce nato byla vyrušena majitelkou domu. Rafaelová argumentovala nesmyslnými důvody a i se dvěma neznámými ženami dům rychle opustily. Celkem si z domu odnesly čtyřiapadesát tisíc korun.

Rafaelová krádež popírala a tvrdila, že na místě vůbec nebyla. Rafaelovou nakonec usvědčila sousedka podle rekognice – znovupoznání osob. Navíc na peněžence, z níž byly peníze ukradeny, kriminalističtí technici sňali pachovou stopu Rafaelové.

Ta už byla patnáctkrát odsouzena, z toho čtrnáctkrát za krádež. Jednou dokonce v Německu. Ve vězení byla třikrát a krádeže v Nevcehli se dopustila v dvojité podmínce.

Je nebezpečná

„Tresty byly sice následně zahlazeny amnestií, ale v době spáchání byly platné, a ani to obžalovanou od spáchání trestné činnosti neodradilo," upozornil Ivo Novák. Žalobce také upozornil, že společenská nebezpečnost Rafaelové je velmi vysoká vzhledem k velkému počtu a zavrženíhodnosti této trestné činnosti páchané na seniorech.

Shodou okolností jihlavští kriminalisté včera zveřejnili, že se jim podařilo objasnit další podobný případ z letošního března v Třešti na Jihlavsku. Teprve devatenáctiletá, ale už také recidivistka podvedla jednadevadesátiletou ženu, když jí 29. března zavolala a vydávala se za kamarádku jejího vnuka. Podvodnice důchodkyně řekla, že její vnuk potřebuje peníze na opravu auta a ona si pro ně přijde. To také udělala. Důchodkyně mladou ženu pustila do bytu. Ta, aby svou falešnou historku ještě podpořila, zatelefonovala na oko vnukovi a hovor důchodkyni předala.

„Seniorka se mylně domnívala, že mluví se svým vnukem, muž jí potvrdil, že peníze skutečně potřebuje. Žena podvodu uvěřila. Nechala si ještě napsat potvrzení o převzetí finanční částky, které jí pachatelka podepsala, poté jí seniorka předala čtyřicet tisíc korun a pachatelka odešla," popsala případ jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová. Jenže důchodkyni se historka nezdála a vnukovi nakonec sama zavolala. Ten jí potvrdil, že o žádnou půjčku nežádal.

„Devatenáctiletá žena byla obviněna ze spáchání přečinu podvodu," konstatoval Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality v Jihlavě. Podvodnice je v současné době ve věznici, kde si odpykává trest za obdobnou trestnou činnost, které se v loňském roce dopouštěla na jiných místech republiky.

Za trestný čin podvodu na ženě z Třeště hrozí obviněné až pět let vězení.