Únik nafty prozradila skvrna, kterou v neděli odpoledne objevili na hladině tamního Štičího rybníka dva chlapci.

„Hasiči na místě zjistili, že  lokalitou prochází naftové potrubí. Teprve po odkrytí zeminy ve svahu nad rybníkem vyšlo najevo, že bylo úmyslně poškozeno," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Podle kriminalistů mohlo k poškození potrubí dojít již dříve, a to v listopadu nebo prosinci. Neznámý pachatel tam odkopal zeminu. „Poté navrtal potrubí a opatřil ho hadicí s ventilem tak, aby bylo možné neoprávněně odčerpávat naftu. Výkop potom uvedl do původního stavu," pokračovala Čírtková.

Namontované zařízení ale netěsnilo. Policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci a ohrožení životního prostředí. „Trestní sazba bude závislá i na konečné výši škody," dodala Čírtková. Společnost Čepro již způsobenou škodu vyčíslila. Její mluvčí Lenka Svobodová sdělila, že jde zhruba o patnáct  milionů korun.

Hasiči  poškozené potrubí ještě v neděli provizorně opravili a zabezpečili. Zabránili tak dalšímu úniku nafty a posléze místo předali pracovníkům specializované firmy Dekonta Kladno. Na Štičím rybníku a také na jeho přítoku nainstalovali norné stěny.

První odhady hovoří o tom, že kromě vody Štičího rybníka byl naftou kontaminován zhruba hektar lesa a přilehlých luk. „Rozsah kontaminace v této chvíli odhadujeme v řádu stovek kubíků zeminy," oznámila  Svobodová.

O likvidaci škod jednali přímo na místě zástupci Čepra, České inspekce životního prostředí a také havlíčkobrodské radnice. Na pomoc přijel také hydrogeolog.

„Celkový rozsah ekologického poškození není možné v tuto chvíli určit, a to i vzhledem k tomu, že Čepro neuvedlo množství nafty, které z potrubí vyteklo," řekl tajemník Městského úřadu v Havlíčkově Brodě Václav Stejskal. „Podle informací, které mám k dispozici, přestala nafta z potrubí vytékat po prvotním zásahu hasičů v neděli kolem 16. hodiny," pokračoval Stejskal.  „Všichni jsou přesvědčeni, že by se nafta dál už neměla dostat," poznamenal Stejskal s tím, že hydrogeolog odhadl,  kudy by se nafta pod zemí mohla ubírat a také, kde by ještě mohla vyvěrat. „Podle jeho doporučení vyhloubili pracovníci Dekonty v určených místech  jímky, z nichž bude  nafta, pokud se v nich objeví  odčerpávána. Sledují také vytékání nafty z drenáží, které jsou v lokalitě položené," popsal Stejskal.

Odstraňování kontaminované zeminy, které bylo v pondělí v okolí Štičího rybníka zahájeno, potrvá několik měsíců.

Jaromír Kulhánek + ČTK