Pětadvacetiletá Markéta Fitzová z Břeclavi a dvaatřicetiletá Iveta Puldová z Plzně neodolaly pokušení a loni v dubnu vypáčily skříňku pětatřicetileté spoluvězeňkyně, která zde měla uložené zásoby tabáku i kávy za více než sedm a půl tisíce korun.

Okradená si to nenechala líbit a krádež ve věznici ohlásila. Obě zlodějky, které si odpykávají tresty za krádeže, byly nakonec obviněny a ve čtvrtek skončily před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě. Soudkyně Hana Doubková je obě odsoudila k dalšímu nepodmíněnému trestu na osmnáct měsíců ve věznici s dozorem.

„Ve výkonu trestu byste se měly napravit a ne dál krást," vyčetla soudkyně oběma odsouzeným.

Obě ženy se ke krádeži přiznaly. Okradená spoluvězeňkyně dostala věci v balíku. Jenže se odmítla s ostatními podělit. Sice to předtím dělala, ale už toho měla dost a odmítla se dělit o to nejcennější, co ve vězení měla. Čelila kvůli tomu výčitkám a výhružkám.

Rozsudek je pravomocný. Obě dvě odsouzené i státní zástupkyně se vzdaly práva na odvolání.

Podle zástupce ředitelky věznice ve Světlé nad Sázavou Jaroslava Myšičky jde o naprosto ojedinělý případ, kdy odsouzené za zdmi věznice spáchají nějaký trestný čin.

„To je naprosto výjimečné. V loňském roce jsme měli pouze tento, kdy byl někdo z odsouzených obviněn z nějakého trestného činu, který spáchal ve věznici," konstatoval Myšička. Ten upozornil, že vybavení věznice včetně skříněk je konstruováno tak, aby bylo jejich násilné otevření co nejobtížnější.

„Pokud se něco takového stane, odsouzené vědí, že na to velmi rychle přijdeme," upozornil Myšička.

V mužské věznici v Rapoticích na Třebíčsku je situace o mnoho jiná. Jen za druhé pololetí loňského roku se odsouzení dopustili ve vězení protiprávního jednání v deseti případech.

„Ve třech případech u sebe měli drogy či byli pozitivní na testy, čtyřikrát byli obviněni z krádeže, dvakrát z maření výkonu úředního rozhodnutí a jednou z vydírání," informoval mluvčí věznice Jan Doležal.