Za napadení o třicet let starší Aleny Žáčkové a devětasedmdesátiletého Metoděje Lorence, které se odehrálo v lednu letošního roku v Havlíčkově Brodě, si podle úterního rozsudku odsedí osm let za mřížemi.

Muž ranami pěstí a kopanci napadl nejprve Žáčkovou, se kterou se seznámil jen chvíli předtím, a poté i seniora, který jí z paneláku přišel na pomoc.

Motivem měla být podle státní zástupkyně touha po penězích, které chtěl muž od Žáčkové získat. „Ptal se, jestli mám peníze, a já jsem dostala strach," řekla před senátem Žáčková. „Nic jsem si nepamatoval. Začal jsem si vzpomínat až podle protokolů," uvedl už dříve obžalovaný. Ten dokonce důchodce pronásledoval a pak do něj znovu mlátil pěstmi a kopanci, což před soudem dosvědčilo několik svědků.

Napadení mohlo skončit hůř

Zakročil až další obyvatel domu, který se Lorence zastal. „Měl jsem velký strach. Kdyby Jan Bureš nezasáhl, kdo ví, co by se stalo," konstatoval před soudem už při předchozím jednání senior.

Napadení naštěstí neskončilo žádným vážným zraněním.

Útočníka se pak definitivně podařilo zpacifikovat až přivolané policejní hlídce. Pejzl, který byl už dříve několikrát trestán, tvrdil, že si poškození i svědci spoustu věci vymysleli.

„Kdybych přeci toho starého pána tak brutálně napadl, skončil bych mnohem hůř. Nic vážného jsem mu neudělal," vypověděl obžalovaný.

Státní zástupkyně Zdeňka Tománková pro Pejzla požadovala mimořádné zvýšení trestní sazby na dvanáct let. „Jeho jednání považuji za dokázané a společensky velmi nebezpečné," konstatovala ve své závěrečné řeči Tománková. Svého práva závěrečného slova využil i Pejzl.

„Proč mně rovnou nedáte trest smrti? Já neumím žít ve společnosti, kde se všechno měří penězi, kde se falšují důkazy a policie má takovou moc," dodal ke své výpovědi emotivně obžalovaný.

Předsedkyně senátu Hana Doubková ho nakonec odsoudila k osmi rokům za mřížemi a k ústavní protialkoholní léčbě.
Státní zástupkyně i obhajoba se na místě odvolaly.