Respirátory ve školách
Výuka bez roušek, která se bude týkat jak učitelů, tak žáků bude od zítřka možná v jedenácti krajích. Výjimkou jsou Zlínský, Jihočeský a Liberecký). O přestávkách a ve společných prostorách povinnost nošení roušek zůstává. Zkoušky na školách a vysokých školách je nyní možné od konat bez roušek, a to za dodržení dvoumetrových rozestupů.

Roušky na pracovištích a u dětí
Roušky nebudou nutné ani na pracovištích, pokud tam nebudou spolupracovníci. Roušky nebudou muset nosit ani děti do šesti let věku. Nyní je to do dvou let.

Žáci museli až doposud nosit ve škole roušky.
Děti ve školách od úterý odloží roušky. Vláda schválila změny opatření

Respirátory na veřejnosti
Těch se hned tak nezbavíme. V létě by se podle plánů staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) měly nosit jen ve vnitřních prostorách s velkou koncentrací osob, tedy ve veřejné dopravě nebo nákupních centrech.

Kulturní a sportovní akce

Svatby a poutě
Navyšují se i počty lidé na veřejných a soukromých akcích. Tedy například na poutích, oslavách či svatbách. Doposud to bylo 75 osob uvnitř a venku 150.Nyní je to 200 lidí uvnitř a 500 venku.

Počet lidí na akcích
Sjednocují se pravidla pro kulturní akce a kongresy. V současnosti na kulturní akce typu divadel, koncertů či kina může být 500 lidí uvnitř a 1000 venku (maximálně padesát procent kapacity). Ode dneška to má být 1000 osob uvnitř a 2000 venku.

Konzumace občerstvení
Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Testy a jejich prokazování

Testy ve službách
Podmínky pro testy se sjednotily. Všude, kde se to požaduje, tak budou (vedle potvrzení o uplynutí 22 dnů po první dávce očkování nebo o tom, že člověk maximálně před 180 dny prodělal nemoc covid-19) použitelné antigenní či PCR testy z očkovacího místa, od zaměstnavatele i domácí samotesty. Odpovědnost za testování při návštěvě provozoven, například restaurací či holiče, bude na zákaznících.

Venkovní posilovna v Praze na Zbraslavi
Třetina Čechů vnímá po lockdownech zhoršení zdraví, ukázal průzkum

Testy na sportovních či kulturních akcích
Využitelné budou stejné testy jako v provozovnách služeb: antigenní či PCR testy z očkovacího místa, od zaměstnavatele i domácí samotesty. Pokud člověk má minimálně 22 dnů po první dávce očkování (a maximálně tři měsíce v případě, že nešel na druhou dávku; to se netýká jednodávkové vakcíny firmy Johnson & Johnson) nebo nejdéle před 180 dny prodělal covid, nemusí se testovat. Odpovědnost za kontrolu potvrzení mají pořadatelé. Potvrzení o očkování nebo nemoci si lze vyzvednout na očkovacím místě, u lékaře nebo na webu ocko.uzis.cz.