Vlna zdražování začala na jaře. Již na začátku března zvýšila úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu Hypoteční banka ze skupiny ČSOB, která je jedničkou na trhu z pohledu celkového objemu splácených úvěrů. K obdobnému zvýšení sazeb ve stejném měsíci přistoupily i menší Air Bank, Equa Bank i FioBank. A aktuálně od května své sazby rovněž o 0,2 procentního bodu zvýšila rovněž Česká spořitelna, která loni prodala ze všech českých bank nejvíce hypoték a vedla i v jejich objemu.

„Vzhledem k předpokládanému pozvolnému růstu úrokových sazeb klientům doporučujeme zvolit dlouhodobé fixace, které přinášejí jistotu stabilní výše splátky a neměnné sazby v zásadě po celou dobu splácení hypotečního úvěru,“ uvedl Filip Belant z České spořitelny.  

Z výstavby obchodního centra v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry.
Ujel nám vlak a Česko ztrácí investice, říkají developeři

K zvýšení sazeb mezitím přistoupily i další banky, a možná je ještě znovu zopakují. „Nelze vyloučit, přestože je český trh vysoce konkurenční, že do budoucna dojde k mírnému růstu sazeb,“ řekl Deníku mluvčí Komerční banky Michal Teubner. „Do budoucna čekáme i nadále růst úrokových sazeb, a to vzhledem k vývoji cen zdrojů na finančních trzích,“ uvedla Zuzana Filipová z Monety.

Čekání na ČNB

Důvodem růstu sazeb je podle odborníků zejména rostoucí cena peněz na mezibankovním trhu. „Předpokládáme spíš pozvolné stoupání, kdy se sazby budou pohybovat v rozmezí dvou až tří procent,“ řekla Deníku Vendula Caletková, analytička ze společnosti Chytrý Honza.

Lidé zatím mají o hypotéky stále velký zájem, a to vzdor rostoucím cenám nemovitostí. Podle Fincentrum Hypoindexu byl letošní březen rekordním měsícem z pohledu objemu poskytnutých hypoték, počtu úvěrů i výši průměrné hypotéky.

Nejčastěji si nyní Češi berou úvěr na bydlení v průměrné výši 3,1 milionu korun. Podle ekonomů je to logické.  „Peníze uložené v nemovitostech jsou před inflací chráněny lépe než ty uložené na spořícím nebo termínovaném účtu,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něj nyní banky počítají s tím, že Česká národní banka zvýší v následujícím roce a půl svoji základní sazbu (nyní 0,25 procent), a to až čtyřikrát. „Takový vývoj by se projevil právě také znatelným zdražením hypoték,“ míní Kovanda.

Přestože tak hypoteční trh nyní jede na plné obrátky, zmiňovaný růst sazeb může trh zase zpomalit. „Spíš než nových hypoték se brždění bude týkat pravděpodobněji trhu refinancovaných hypoték. Zvyšující se sazby budou klienty čím dál tím méně motivovat k převedení hypotéky,“ odhadl šéf hypoték Air Bank Radek Perman.

Aktuální podmínky pro poskytnutí hypotéky
• měsíční splátka nesmí přesáhnout 50 procent čistého měsíčního příjmu žadatele

• hypoteční úvěr smí být maximálně do výše 90 procent hodnoty nemovitosti