Fiala svůj předsednický mandát obhájil již potřetí, když získal jako jediný kandidát podporu 470 z 505 platných hlasů. Do čela ODS se poprvé postavil již v roce 2014. Podobná situace nastala i před dvěma roky v Ostravě, kde Fiala rovněž neměl protikandidáta a obdržel 451 ze 483 platných hlasů.

Celostátní fórum České pirátské strany v Dolní Oblasti Vítkovic, 11. ledna 2020 v Ostravě.
Bartoš v Ostravě obhájil post šéfa Pirátů, zbrojí na parlamentní volby

Předseda ODS ve svém projevu poděkoval voličům a dodal, že díky nim „je dnes senát silná a užitečná pojistka demokracie“. Zdůraznil také důležitost západního směřování České republiky. „Pro skutečného konzervativce není Západ jedna z možností, ale kotva. A to bez ohledu na větší nebo menší omyly, jichž se dopouští,“ prohlásil.

Příští sněmovní volby budou podle Fialy referendem o tom, zda má být politika divadlo, nebo solidní práce, která vyžaduje výsledky. „Ucházím se o mandát vést tažení za slušnou a kompetentní konzervativně-liberální politiku proti klaunům, populismu a ministrům facebookových lží,“ uvedl.

Udženija nezískala dostatek hlasů

Pozici první místopředsedkyně strany obhajovala zastupitelka hlavního města Prahy a místostarostka městské části Praha 2 Alexandra Udženija, proti které se měl postavit současný europoslanec a bývalý ministr zahraničí Alexandr Vondra. Vondra se však rozhodl o post neusilovat. Podle České televize se chce soustředit na zvolení řadovým místopředsedou. Důvodem má být jeho práce v europarlamentu.

Předseda ODS Petr Fiala.
Ano, bude hůř. Opozice vyhlíží hubené roky

Udženija v hlasování bez soupeře překvapivě neuspěla. Ze 434 platných hlasů jich získala pouze 217. Nečekaný výsledek vedl ke krátkému přerušení kongresu. Členové totiž musí vybrat nové kandidáty na post prvního místopředsedy. Jméno dosavadní stranické „dvojky“ však mezi nimi figurovat nebude. Udženija účast v dalším kole hlasování odmítla.

Novotný: Babiš prodává lži a lejna

Petr Fiala navrhl do druhého kola hlasování zakládajícího člena strany a předsedu Poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru. Ke kandidatuře se následně přihlásila také radní městské části Praha 6 Marie Kubíková. Senátor Jiří Oberfalzer opět navrhl Alexandra Vondru, který však i podruhé kandidaturu odmítl a podpořil Stanjuru.

Navržen byl také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, který ve svém kandidátském projevu kritizoval členy strany, kteří podle jeho názoru „nejsou vidět“. „Jakto, že vy víte kdo jsem já, ale já nevím, kdo jste vy?“ ptal se Novotný a připomněl, že se na kongresu navzájem nepoznávají ani starostové velkých měst.

Zdůraznil také, že „bezvýznamný Novotný z Řeporyj“ se objevil v desítkách médií po celém světě, zatímco většina místních organizací není vidět. Nevyhnul se také tématu premiéra Andreje Babiše, který podle jeho názoru „prodává lež a lejna“ a dodal, že nejdůležitější je slušnost a pravda.

Starosta městské části Praha-Řeporyje Petr Novotný vystoupil na volebním kongresu ODS v O2 universum.
Starosta Novotný na sněmu ODS: Nejsem jako Klaus junior. A Babiš prodává lejna

Ve druhém kole hlasování uspěl Zbyněk Stanjura, který získal 322 z celkového počtu 499 platných hlasů. Marie Kubíková obdržela 69 hlasů a Pavla Novotného volilo 65 delegátů.

Kongres ODS zvolil také čtyři řadové místopředsedy strany. Z navržených kandidátů získali nejvíce z celkového počtu 487 platných hlasů Martin Baxa (338), Martin Kupka (405), Alexandr Vondra (443) a Miloš Vystrčil (432). Neuspěl například Pavel Novotný, který získal pouze 103 hlasů.