Falešná zpráva, která koluje na platformách Messenger a Watsapp, informuje o kupónu za 3000 korun od supermarketu Albert, který lze získat zdarma, pokud příjemce zadá své osobní údaje.

Stařenka se za pomocí sekery vloupala do této restaurace.
Stařenka se sekerou se kvůli cigaretám vloupala do hospody. Hrozí jí až osm let

Jestliže uživatel klikne na odkaz ve zprávě, webová stránka se ho zeptá na otázky typu „Jak jste se dozvěděli o této nabídce?“ a „Jste stálým zákazníkem supermarketů Albert?“. Hned po zodpovězení web vybídne, aby zprávu rozeslal dál. "Váš blízký by od vás samozřejmě nečekal podvodnou zprávu. V tom tkví úspěch tohoto podvodu. Je jednoduchý a využívá vztahu a důvěry mezi vámi a tím, komu zprávu přepošlete," varuje Avast.

Co je phishing?
Phishing je snaha počítačových podvodníků získat vaše citlivé osobní informace, jako jsou hesla, údaje o platebních kartách, rodná čísla nebo čísla bankovních účtů. Šíří se podvodnými emailovými zprávami nebo přesměrováním na falešné webové stránky.

Pokud vyplníte své osobní údaje, které po vás bude kybernetický zločinec chtít po dalším přesměrování, měli byste ihned zablokovat platební kartu, jinak můžete přijít o peníze.

"Jakmile vyřešíte tuto záležitost, obraťte svou pozornost na zbytek údajů, které jste poskytli. Okamžitě změňte hesla a e-maily na všech platformách, které používáte. První, co zločinec udělá je, že kromě vaší primární e-mailové adresy a hesla k ní zkusí i další účty, na kterých byste mohli toto heslo a e-mail používat," informuje na svém blogu Avast.

Zapalovač. Ilustrační foto.
Zločiny z archivu: Ohnivé peklo. Mladík polil spící dívku toluenem a zapálil

"Bohužel už neuděláte nic s tím, že jste neznámým zločincům předali svou e-mailovou adresu a jméno. Je tedy možné, že se ve vaší schránce objeví různé podvodné e-maily," varuje Avast.

Vyjádření společnosti Albert

"Společnost Albert se distancuje od klamavých soutěží či zpráv slibujících výhru, které se šíří elektronicky prostřednictvím webových stránek, emailů či mobilních aplikací. Zákazníky varujeme, aby na takové výzvy nereagovali, neodpovídali a nepokoušeli se spustit komunikační dialog. Tato podvodná sdělení mohou vést ke zneužití citlivých osobních údajů," uvedl Jiří Mareček, ředitele komunikace obchodů Albert

"Společnost Albert podala opakovaně trestní oznámení na neznámého pachatele. Od těchto podvodných soutěží, které zneužívají dobré jméno naší společnosti, se důrazně distancujeme," dodal Jiří Mareček.