Mnohým totiž vyprší smlouvy s dodavateli energií a budou muset přejít na méně výhodné smlouvy. Podraží ale i základní suroviny, jako jsou chmel a slad. „Energie, která je na výrobu sladu a piva zapotřebí, podražila několikanásobně. A to nemluvím o zvyšování dalších cen, třeba pohonných hmot. Dá se předpokládat, že cena piva ještě do konce roku stoupne,“ uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.

Pivovarský expert z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier míní, že v případě minipivovarů mají na cenu piva největší vliv právě náklady na energie. Přestože očekává, že cena sladu i chmele může po letošní sklizni vzrůst o několik desítek procent.

Pivo - ilustrační foto
Pivo do konce roku zdraží. Skončilo téměř 30 firem, říká svaz minipivovarů

„Například u ležáku se suroviny na výsledné ceně jednoho piva z minipivovaru podílejí asi jednou korunou. Mnohem horší je spotřeba energií. Ta tvoří při výrobě půllitru nápoje asi tři až čtyři koruny,“ uvedl Maier.

Jednání s vládou

Kvůli vysokým cenám energií se chce Voldřich spojit s Českým svazem pivovarů a sladoven a společně jednat s vládou o snížení daně z přidané hodnoty u plynu a elektřiny. „Za poslední roky jsme utrpěli mnoho ran a ta současná v podobě cen energií by mohla být pro mnohé pivovary smrtelná,“ uvedl prezident minipivovarníků.

Nový sklad vzniká v areálu pivovaru na ploše 10 000 m², tedy na rozloze 1,5 fotbalového hřiště. Jeho kapacita bude 16 000 palet piv.
OBRAZEM: V plzeňském pivovaru roste obří sklad. Zprovozněn bude ještě letos

Předpokládá, že stát by snížením daně o peníze nepřišel. „Nedávno jsme odevzdávali daň z dvanácti set korun zaplacených za megawatt hodinu a teď máme stejné procento dávat ze čtyř tisíc. Kdybychom platili jen deset procent, stát stále dostane víc, ale nám to tolik neublíží,“ míní Voldřich.

Velké pivovary zatím nechtějí o cenách spekulovat. „Naše cenová politika je součástí dlouhodobé strategie společnosti a jakékoli změny dopředu nekomentujeme,“ sdělil mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář. Obdobně Deníku odpověděla i mluvčí Pivovaru Staropramen Denisa Mylbachrová.