O terminál zdarma z programu Česko platí kartou si podnikatelé mohli žádat od počátku března. „Dosud obdrželi více než 2800 platebních přístrojů,“ řekla Deníku mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Původně se počítalo s tím, že příjem žádostí pro letošní rok skončí na konci srpna. Vzhledem ke koronavirové krizi byl termín skončení přijímání žádostí posunut až do konce prosince.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.
Odbory jednaly u Maláčové o navýšení minimální mzdy. Chtějí 16 tisíc korun

Podnikatelům, kteří se do programu chtěli zapojit, stačilo jen vybrat jednoho ze zúčastněných poskytovatelů. Od něj dostali k dispozici na rok zdarma terminál. Až po roce jeho využívání se budou moci rozhodnout, zda jej budou nadále využívat za běžných komerčních podmínek.

Podle generální ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků Evy Svobodové byla hlavním důvodem malého zájmu živnostníků o bezplatné půjčení platebních terminálů letošní koronavirová epidemie, která začala krátce po spuštění projektu. „Všichni podnikatelé řešili úplně jiné věci, navíc měli odklady různých plateb i elektronické evidence tržeb,“ řekla Svobodová Deníku.

Další vlny EET

Různé odklady plateb a úlevy pro živnostníky kvůli koronaviru ovšem postupně končí, od začátku příštího roku je navíc čeká opětovné zavedení elektronické evidence tržeb (EET) spolu se spuštěním její třetí a čtvrté vlny. Právě to bude podle Svobodové důležitým impulzem, aby nabídku na bezplatné půjčení platebních terminálů využili. „Předpokládáme, že větší míra zájmu se objeví na podzim, až se trošku otřepou ze všeho po covidu a zjistí, že od 1. ledna mají zase novou povinnost a že se na ni budou muset připravit,“ konstatovala Svobodová.

Ilustrační foto.
Levnější cestování. RegioJet změnil cenu jízdenek z Ostravy do Budapešti

Nabídky vyzkoušet si platební terminál na rok zdarma využívali zatím zejména majitelé kadeřnictví a kosmetických či masážních salonů. Zájem projevovali také živnostníci z drobných obchodů s potravinami, řezníci a pekaři, ale také hodináři, majitelé prodejen šperků či květináři.