Zbyněk Stanjura řekl, že květen je z hlediska plnění rozpočtu tradičně slabší měsíc. „Přestože se blížíme do druhé poloviny roku, kdy prohlubování schodku mohutně zpomalí první příjmy z windfall tax, dividenda od ČEZ či peníze z evropských fondů, musíme jako vláda šlápnout na brzdu,“ uvedl ke květnovým výsledkům rozpočtu. Příští týden chce proto vládě navrhnout kroky, které sníží státní výdaje.

„Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární náš ozdravný balíček, ale nemůžeme na letošek rezignovat a říct, že šetříme až od příštího roku,“ řekl ministr. Vláda v květu představila balíček ke konsolidaci veřejných financí, příští rok by měl snížit schodek o 94,1 miliardy korun a v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun.

Systém důchodového pojištění skončil v prvním čtvrtletí se schodkem 25,7 miliardy korun. Ilustrační snímek
Důchodový systém skončil v nejhorším deficitu. Schodek je 25,7 miliard

Čísla o vývoji rozpočtu ukazují, že stav veřejných financí je neudržitelný a vládní úsporný balíček nutný, míní premiér Petr Fiala (ODS). Současně zdůraznil, že s definitivními závěry je třeba počkat na očekávané příjmy státní pokladny například z dividendy ČEZ či mimořádných daní. Až během léta tedy budeme vědět, jak se rozpočet vyvíjí, řekl premiér novinářům na dnešním summitu Evropského politického společenství (EPC) v moldavském Kišiněvě. Vláda podle něj bude řešit, co lze udělat ještě letos, aby se podařilo udržet rozpočet v plánované výši deficitu.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil na to, že ve druhé polovině roku je výpůjční aktivita vlád obvykle slabší, saldo rozpočtu navíc zlepší dividenda ČEZ či mimořádné příjmy. Podle něj schodek překoná třísetmiliardovou hranici už v červnu, za celý rok bude zhruba 350 miliard korun. Výsledek znovu potvrzuje, že veřejné finance jsou na neudržitelné trajektorii, řekl ČTK analytik Deloitte Václav Franče. S letošním rozpočtem toho vláda podle něj mnoho nesvede. Úspěch bude, pokud se podaří deficit stlačit pod 400 miliard korun.

Rozpočtové příjmy ke konci května dosáhly 660,7 miliardy korun, meziročně vzrostly o 9,8 procenta. Výdaje za pět měsíců byly 932,1 miliardy korun, proti loňsku o 17,8 procenta víc.

Ilustrační snímek
Šetřit se musí, shodují se Češi. S úsporným balíčkem ale většina nesouhlasí

K příjmům státního rozpočtu nejvíc přispěl výběr povinného pojistného, na kterém stát vybral 280,5 miliardy korun, o 9,6 procenta víc než loni. Příjem z daně z přidané hodnoty do rozpočtu byl 141,6 miliardy korun, meziročně vzrostl o 7,3 procenta. Ze spotřební daně stát inkasoval 56,3 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 7,3 procenta. Podle ministerstva se tak projevuje snížení spotřební daně z nafty a přechod uživatelů tabáku k alternativním tabákovým výrobkům. Daň z příjmu fyzických osob přinesla do rozpočtu 47,8 miliardy korun, o 29,1 procenta víc než loni. Výnos daně z příjmu právnických osob meziročně vzrostl o 21,1 procenta na 40,6 miliardy korun.

V mimořádných příjmových opatřeních vybral stát zatím 12,2 miliardy korun na odvodu z nadměrného zisku při výrobě elektřiny. Inkaso z daně z neočekávaného zisku, kterou jsou zatíženy energetické a petrochemické společnosti a některé banky, se zatím v rozpočtu neprojevilo, splatná je až později v letošním roce.

Vláda ve svém daňovém balíčku počítá se zdražením dálniční známky.
Daňový balíček: Dvě sazby DPH, dražší dálniční známka i vyšší daň z nemovitosti

Na výdajové straně rozpočtu tvořily největší položku sociální dávky, na kterých stát vyplatil 357 miliard korun, o 16,5 procenta víc než před rokem. Důchody tvořily 279,5 miliardy korun z této částky, meziročně se jejich objem zvýšil o 19,4 procenta. Transfery podnikatelům kvůli kompenzacím vysokých cen elektřiny dosáhly 69,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 135 procent. Náklady na obsluhu státního dluhu se proti loňsku zvýšily dvojnásobně na 37,4 miliardy korun.

Výrazný růst je u kapitálových výdajů, kde stát vyplatil 63,3 miliardy korun, o čtvrtinu víc než loni. Zhruba třetina této částky šla na financování dopravní infrastruktury.

NRR: Udržet plánovaný schodek bude obtížné

Udržet schodek státního rozpočtu v plánované výši 295 miliard korun bude bez dalších zásahů mimořádné obtížné. Uvedla to Národní rozpočtová rada (NRR) v reakci na  zveřejněné výsledky rozpočtu ke konci května, kdy deficit dosáhl 271,4 miliardy korun. Výši schodku bude možné přesněji odhadnout v červenci, píše NRR ve stanovisku, které má ČTK k dispozici.

„Na výdajové straně je patrný relativně rychlý růst výdajů, zejména těch na energetické kompenzace, na obsluhu dluhu a na sociální oblast,“ uvedla NRR. „Zvláštním rizikem je pak výpadek příjmů z tzv. modernizačního fondu, u kterého stále není jasné, jak by mohlo dojít k použití těchto speciálních příjmů na běžné rozpočtové výdaje,“ doplnila.

Premiér Petr Fiala
Češi jsou s vládou nespokojení. Fialův kabinet hodnotí jako nejhorší od Nečase

Výši celoročního schodku podle rady bude možné lépe odhadnout v červenci, kdy budou k dispozici daňová přiznání velkých firem za loňský rok. Z nich bude možné odhadnout výši daňových doplatků a také příjmy z daně z neočekávaného zisku (windfall tax). „Celkově je ale legitimní očekávat, že bez dalších zásahů do výdajů letošního roku je dosažení plánovaného schodku vážně ohroženo,“ konstatovala rada.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v reakci na zveřejněné výsledky rozpočtu uvedl, že chce příští týden předložit vládě návrh na rozpočtové úspory ve druhém pololetí. Podle něj by měly dosáhnout zhruba 20 miliard korun.