Do patnácti let bude každý čtvrtý Čech starší šedesáti pěti roků, přibližně za třicet let to bude každý třetí. Osmdesátku pak v roce 2050 překročí téměř desetina populace. Takové jsou závěry Strategického rámce přípravy na stárnutí společnosti do roku 2025, kterou v pondělí projedná vláda.

Ilustrační foto.
Víc než domovy seniorů jsou třeba ty se zvláštním režimem

Podle materiálu, jehož verzi má Deník k dispozici, není problémem pouze stárnutí obyvatelstva, ale také to, v jakém zdraví lidé tráví svou penzi. Tedy to, jaká je jejich takzvaná naděje dožití ve zdraví.

Pozor na chudobu

Muži v Česku prožijí ve zdraví 82 procent svého života, ženy pak 78 procent. Rozdíl je dán mimo jiné tím, že se ženská část populace dočká většinou vyššího průměrného věku než mužská.

Senioři. Ilustrační foto.
Do domova důchodců ani náhodou. Lidé raději dožijí doma, naznačuje průzkum

Věk dožití ve zdraví se přitom nijak výrazně – na rozdíl od celkové doby, které se lidé dožívají – nezvyšuje. „To ssebou do budoucna ponese zvýšenou potřebnost zdravotních a sociálních služeb,“ okomentovala to nedávno Jana Hanzlíková, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí. Již nyní se podle ní projevuje nedostatek zaměstnanců sociální péče hlavně na venkově. Problematické pro penzisty jsou i jejich příjmy. „S rostoucím věkem seniorů a seniorek se také zvyšuje podíl osob ohrožených chudobou,“ konstatuje materiál.

Spor o reformu

Strategie se na vládě projednávala už v září, ale byla odložena a zabývala se jí koaliční rada. Nakonec k ní ještě ministerstvo připojilo akční plány, jak v boji proti stárnutí postupovat. Vyjmenovává deset bodů, které bude potřeba do budoucna v boji proti stárnutí populace vyřešit. Mimo jiné sem spadá řešení problémů, které mají důchodci s bydlením, dřívější penze pro náročné profese, funkčnost vdovských a vdoveckých důchodů či problematika zdravotních a sociálních služeb. Náklady na tyto úkoly se ale pohybují v řádech miliard, možná i desítek miliard korun.

Stav českého penzijního systému se ale neřeší pouze v tomto materiálu. Ve vládě fungují hned dvě komise, které mají navrhnout důchodovou reformu. Jednu má ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), tu druhou, „konkurenční“, pak premiér Andrej Babiš (ANO).

Ilustrační foto
Kam půjdou peníze na léčení? Rozhodovat budou jen zdraví

Zda se tak nakonec podaří vyřešit potíže, jež v souvislosti se stárnutím populace může důchodový systém v budoucnu mít, není jisté. „Předložím takovou důchodovou reformu, která je v souladu s programovým prohlášením vlády. V tuto chvíli na legislativním rozpracování odborníci MPSV pracují,“ konstatovala Maláčová. Ale nemusí se shodnout s Babišem a dalšími ministry za ANO.