Upír obecný je druh netopýra žijícího ve Střední a Jižní Americe a živí se výhradně krví teplokrevných živočichů. Na rozdíl od upíra v podobě člověka je jisté, že existuje. Upíři neboli vampýři, kteří po půlnoci vstávají z hrobů a vysávají svým spícím obětem krev, jsou sice zaznamenáni v historických pramenech, ale lidská představivost je bezbřehá a bůhví, jak to s nimi bylo.

Španělská chřipka zasáhla v letech 1918 až 1920 celý svět a přinesla desítky milionů mrtvých
Virus z Číny děsí. Pandemie, které drtily svět, zabíjely po desítkách milionů

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkJedním z prvních upírů v našich dějinách byl jistý pastýř Myslata. Zmiňuje se o něm takzvaná Neplachova kronika, kterou sepsal středověký vzdělanec a církevní hodnostář působící u dvora Karla IV. Ten zaznamenal, že v roce 1336 zemřel ve vsi Blov u Kadaně pastýř Myslata, který v noci vstával z hrobu, obcházel okolní vesnice a vraždil lidi, v lepším případě pouze strašil. Proto byl vykopán z hrobu, proboden a spálen, přičemž prý strašně řval. Neplach zaznamenal ještě jeden případ z roku 1344: V obci Levín zemřela žena, která po pohřbu vstala z hrobu, zardousila mnoho lidí a nad každým údajně tančila. Bohabojní občané se jí zbavili stejně jako pastýře Myslaty, probodli ji a spálili. Potom už byl klid.

Neplachova svědectví jsou důkazem toho, že už ve 14. století existovala potivampyristická opatření a možná i toho, že lidová fantazie už tehdy pracovala na plné obrátky. Podle Vladimíra Lišky, známého záhadologa a autora knihy Upíři a vlkodlaci v českých zemích byla víra v upíry v raném středověku pozůstatkem pohanských představ o světě.

Další upíři zřejmě řádili na území obce Čelákovice. V roce 1966 tu totiž byly objeveno jedenáct hrobů s ostatky čtrnácti osob, které zemřely zřejmě někdy okolo přelomu 10. a 11. století.

Celý článek čtěte v sobotním magazínu Víkend, který je spučástí regionálních Deníků

Šarmantní hrabě von Krolock se v noci mění v krvelačného upíra. Jan Kříž ve světovém muzikálu Ples upírů exceloval na německých scénách.
Upíří apokalypsa? Vědec vymyslel program, který spočítá šanci na přežití

V magazínu Víkend se také dozvíte:

- Životní styl: Méně mít, více žít
- Historie: Naši váleční piloti v Rusku
- Soutěžte s námi o večeři pro dva podle Maurerova výběru
- Křížovky o hodnotné ceny

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně - (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.