"Ústavní soud nezpochybňuje existenci legitimního cíle, který napadené opatření sleduje. Současně je však třeba vidět, že opatřením dochází u některých podnikatelských subjektů k zásahu do samotného práva podnikat. Jiná je však otázka, zda je dostatečně ospravedlnitelné a přiměřené i odlišné zacházení s jednotlivými skupinami podnikatelé, které napadené opatření zavádí," uvedl na tiskové konferenci soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. 

Oznámení ve výloze obchodu v pražské Havířské ulici na snímku z 20. února 2021
Vláda by měla otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb, tvrdí Prouza

"Soud si plně uvědomuje, že vláda byla postavena do situace, jejíž řešení pomocí právní regulace je mimořádně obtížné. Orgánu veřejné moci chybějí zkušenosti s řešením krize obdobného rozsahu, epidemiologická situace je velmi dynamická a ani mezi odborníky nepanuje úplná shoda na tom, jak ji co nejlépe regulovat," prohlásil Šimíček. 

"Je však zároveň nutné zdůraznit, že regulace práv a povinností jednotlivců, potažmo rozhodování o tom, které skupině obyvatel zůstanou práva zachována a které naopak ponese břemena spojená s jejich omezením, nesmí být v moderním ústavním státě pouze projevem politické vůle, která není řádně odůvodněna a podložena," konstatoval soudce zpravodaj. 

Telefonní seznam 

Právě v případě vládního usnesení přitom ÚS dospěl k závěru, že kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) své rozhodnutí dostatečně neodůvodnil a není ani jasné, na základě jakých dat dospěl k tomu, že některé maloobchodní prodejny zavřela a jiným udělil výjimku a zda vůbec zvažoval použití méně invazivních omezujících prostředků. 

"Vláda zvolila řešení spočívající v paušálním zákazu veškerého maloobchodního prodeje a poskytování služeb v provozovnách, přičemž současně stanovila velké množství výjimek, připomínající až "telefonní seznam"," dodal soudce zpravodaj. "Základním deficitem tohoto postupu je však okolnost, že z žádného relevantního zdroje není patrné, na základě čeho vláda dospěla právě k tomuto řešení," upozornil. 

Senát - ilustrační foto.
Senát zřejmě upraví Pandemický zákon. Reaguje na verdikt Ústavního soudu

Nález Ústavního soudu nebyl přijat jednomyslně, když odlišné stanovisko měli tři soudci. ÚS konkrétně zrušil usnesení vlády z 28. ledna 2021, v praxi se ale pro maloobchod ani služby nic nezmění. V platnosti totiž zůstává vládní usnesení ze 14. února. 

"Jakkoli je zřejmé, že v důsledku tohoto nálezu bezprostředně neodejde k otevření maloobchodního prodeje, Ústavní soud považuje závěry obsažené v odůvodnění tohoho nálezu za velmi zásadní, jelikož představují jakési "memento" pro případná další omezující opatření vlády," napsal Šimíček v závěru nálezu. 

Z hlediska možného odškodnění podnikatelů je důležité, že rozhodnutí o zrušení části omezení pro maloobchod platí podle Ústavního soudu od nynějška do budoucna, nikoli zpětně. 

Hamáček: Vláda musí upravit opatření

Podle ministra vnitra a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) bude muset vláda upravit své opatření o omezení maloobchodu v souladu s rozhodnutím soudu. Budeme muset opatření upravit v souladu s judikátem," napsal Hamáček ČTK. 

Předseda Pirátů Ivan Bartoš
Opozice vítá rozhodnutí Ústavního soudu: Nález nám dal za pravdu

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) Blesku řekl, že zjišťuje faktické dopady nálezu."Všechny výjimky se průběžně komunikují, pokud byl průběžně větší problém, například dostupnost dětského oblečení a obuvi, tak se to to změnilo. Omezení provozu prodejen vycházelo z požadavku epidemiologů, odpovídá to restrikcím prakticky v celé Evropě," uvedl Havlíček.

K nálezu Ústavního soudu se již vyjádřili i někteří senátoři. "Ústavní soud říká, že ta opatření byla legitimní, to znamená, že je vláda mohla vyhlásit, ale ne tak, jak to provedla," shrnul předseda ústavně-právního výboru Senátu Tomáš Goláň. "Nevíme, proč jsou otevřena květinářství a obchody se zbraněmi, ale jiné provozovny jsou uzavřeny. A to je gró celého nálezu Ústavního soudu, to je gró celého toho protiústavního postupu, který vláda při přijímání těchto opatření předvedla," dodal Goláň. 

Podle senátora Lukáše Wagenknechta verdikt Ústavního soudu k omezení maloobchodu ukázal, že vláda protiústavně diskriminuje podnikatele. Vyzval ji proto k urychlené nápravě. Senát bude muset také upravit Pandemický zákon tak, aby obsahoval kompenzace za omezující opatření, domnívá se Wagenknecht. 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Situace není dobrá, upozornil Blatný. Přijít mohou i drastická opatření

Pandemický zákon není možné podle Michaela Canova z klubu Starostů schválit v podobě přijaté Sněmovnou. Důvodem je ustanovení o pandemické pohotovosti, které není propojeno s vládními opatřeními, uvedl Canov. Znamenalo by to, že případným zrušením pandemické pohotovosti by nebyla automaticky zrušena i vládní opatření.

Stížnost senátorů 

Skupina 63 senátorů se na Ústavní soud obrátilakvůli části vládního usnesení z listopadu 2020, jež omezovalo maloobchodní prodej, a části dalších usnesení. Ta postupně prodlužovala platnost některých opatření. Podle návrahu senátorů vládní zákaz nepřiměřeně a iracionálně zasáhl do základního práva svobodně podnikat podle čl. 26 Listiny základních práv a svobod. 

Členové horní komory se přitom domnívali, že zákazy jsou neurčité a zvolené kritérium nerovné a diskriminační. Vláda totiž podle nich nevysvětlila ani nedoložila, proč jsou právě ty provozovny, které musely být uzavřeny, z epidemiologického hlediska hrozbou.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Do očkování se zapojí i praktičtí lékaři. Od března budou moci vypisovat termíny

Po vyhlášení usnesení tak docházelo k situacím, kdy železářštví či květinářství zůstávala otevřena, ale například nákup zimního oblečení nebyl ve specializovaných kamenných prodejnách možný. 

Návrh se týkal konkrétních usnesení, která sice již nejsou v platnosti, nahradila je ale nová s podobným obsahem. Senátoři tak svůj listopadový návrh na zrušení zákazu maloobchodu později doplnili.