Vystudoval jsem obor informační a řídící technika v agro - potravinářském komplexu na České zemědělské univerzitě v Praze, kde jsem se v rámci bakalářské práce zabýval inovativní technologií pěstování rostlin v automatizovaných umělých podmínkách. Pak jsem se vrátil do Chotěboře a společně s kolegy mého táty kteřéí mají zkušenosti z práce v oboru automatizace inteligentních budov. jsme založili malou hydroponickou farmu Gardenauts.
close info Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot zoom_in
Jedná se o využití nejmodernějších technologií a postupů, které si farma sama vyvíjí, neboť tento způsob pěstování je celosvětově teprve na vzestupu. Mikrobylinky jsou malé rostlinky zeleniny nebo bylinek, které dorůstají pouze do prvních lístků. Jsou velice zdravé – některé studie uvádí, že obsahují až 40násobek živin, vitamínů a minerálů než jejich dospělé verze.
close info Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot zoom_in
Navzdory jejich zmenšené velikosti jsou plné dokonale koncentrované chuti. Díky lokálnímu pěstování se ke konzumentům dostanou vždy perfektně čerstvé. Pěstování v umělých podmínkách je ekologické a šetrné k životnímu prostředí, není při něm používána žádná chemie (pesticidy) ani hnojiva a spotřeba vody i energií je oproti běžnému pěstování minimální, neboť je rostlinkám upravena přímo na míru. K pěstování není potřeba půda.
close info Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot zoom_in
Mikrofarma může fungovat celoročně bez ohledu na klimatické podmínky. V tom je spatřován potenciál využitelný dokonce až ve vesmíru, kde se již s podobnými technologiemi experimentuje. V současné době jsou stěžejními zájemci o mikrobylinky restaurace, které se snaží svoji gastronomii posouvat kupředu a servírovat svým zákazníkům skvěle vypadající jídla obohacená o další vitamíny.
close info Zdroj: Deník / Jaroslav Loskot zoom_in
Mikrobylinky se používají zejména do salátů, do polévek, jako příloha k masu, ke grilování, případně do studené kuchyně a na ozdobu pokrmů. Mezi první odběratele na Vysočině patřil Panský dům Chotěboř, chotěbořská restaurace Hrom do police a penzion a hostinec U České Koruny v Lipnici nad Sázavou.
close info Zdroj: Achiv Gardenauts zoom_in
Je tak velice pravděpodobné, že jste se s mikrobylinkami na talíři již setkali, aniž byste znali jejich příběh. Mikrobylinky kromě restaurací odebírají také jednotlivci, kteří jsou nadšeni do zdravého životního stylu. Tak jako ve všem, zájem roste postupně s osvětou, proto gastronomie s využitím mikrobylinek je zatím mnohem rozšířenější ve Středočeském kraji, kam také směřuje většina produkce Gardenauts.
close info Zdroj: Achiv Gardenauts zoom_in
S ohledem na postupně se měnící klimatické podmínky na planetě se zdá, že zejména zemědělství se bude do budoucna potýkat s čím dál většími problémy, zejména co se týká nedostatku vody. Podle současného trendu lze usuzovat, že bude rok od roku větší sucho. Za takového stavu může být pro běžné způsoby pěstování vody nedostatek, a je tedy žádoucí upřednostnit inovativní postupy, které budou vodu šetřit.
close info Zdroj: Achiv Gardenauts zoom_in
S argumentem úspor úzce souvisí také dovoz ze zahraničí, na kterém se lokálním pěstováním značně ušetří, a podpoří se tak i tuzemská potravinová soběstačnost. Technologie využívající umělých podmínek jsou schopné vypěstovat to, co by jinak bylo nutné dovézt ze zemí s jiným klimatem, s čímž souvisí velké náklady. To jsou důležité aspekty, díky kterým máme nadšení do naší práce, v níž vidíme smysl a budoucnost. U mikrobylinek to všechno totiž teprve začíná.
close info Zdroj: Achiv Gardenauts zoom_in