On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Počet nově nakažených již 13 dní v řadě klesá v Jižní Koreji. V Íránu za minulých 24 hodin zemřelo na koronavirus dalších 122 lidí. Země má nyní přes 1900 mrtvých a více než 24 800 nakažených.

Pevninská Čína, do níž se nepočítá Hongkong a Macao, byla původně ohniskem epidemie, jež nyní postihla v podstatě celý svět. Počet nových případů tam však po zavedení striktních ochranných opatření znatelně klesal. Wu-chan například v pondělí zaznamenal svůj první případ nákazy po pěti dnech.

Úřady v provincii Chu-pej, odkud pochází většina nakažených zaznamenaných v Číně, se chystají od středy zrušit omezení volného pohybu pro místní obyvatele, jež platí již krátce přes dva měsíce. Výjimkou bude právě Wu-chan, který byl nákazou zasažen nejhůře. Tam budou restrikce uvolněny až 8. dubna. Lidé se však budou moci volně pohybovat jen s potvrzením, že jsou zdraví.

Pracovník v krematoriu odváží v Piacenze na severu Itálie 23. března 2020 rakev ke kremaci
V Itálii koronaviru podlehlo přes 6000 lidí. Německo hlásí 2800 uzdravených

Čína se nyní snaží zabránit tomu, aby virus do země zavlekli cestující ze zahraničí. Z dnes oznámené bilance přijelo 74 nakažených z ciziny, čtyři lidé se však nakazili lokálně. Země přitom v minulém týdnu zaznamenala několik dní, kdy byl počet domácích přenosů nulový.

Úřady v Pekingu dnes oznámily, že všichni, kteří přilétají do metropole ze zahraničí, nebo před příjezdem do města v zahraničí pobývali, budou podrobeni karanténě a podstoupí testy na koronavirus.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse se v Číně nakazilo od propuknutí epidemie téměř 82 500 lidí, přes 72 800 se jich však vyléčilo. Nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, tam podlehlo 3274 osob.

Hraniční přechod Sudoměřice - město/Skalica na Hodonínsku mezi Českem a Slovenskem, který byl uzavřen v rámci opatření slovenské vlády proti šíření koronaviru. Snímek je ze 14. března 2020
Několik Slováků při návratu do země odmítlo karanténu. Zmizeli v Praze

Počet nakažených klesá již 13. den v řadě v Jižní Koreji, kde úřady za pondělí zaznamenaly 76 nových případů. To je nejméně od 29. února, kdy tamní úřady oznámily rekordních 909 nově infikovaných pacientů za den. Počet nakažených v Jižní Koreji překonal hranici 9000, mrtvých země eviduje 120.

V Íránu koronavirus zabil přes 1900 lidí, nakaženo je 24 tisíc lidí

V Íránu za minulých 24 hodin zemřelo na koronavirus dalších 122 lidí. Země má nyní přes 1900 mrtvých a více než 24 800 nakažených. Nové údaje dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

Podle jeho informací je v zemi, která je v blízkovýchodním regionu koronavirem zasažena nejvíc, nyní nakaženo 24.811 lidí. Nemoci COVID-19, již koronavirus způsobuje, podlehlo 1934 lidí. Jsou-li statistiky vyčerpávající, pak už druhým dnem počet úmrtí v Íránu neroste - v pondělní statistice bylo o dvě úmrtí méně než předchozí den, dnes je počet nových úmrtí o pět nižší než v pondělí. Počet nakažených ale roste - v pondělí jich bylo o 1411 víc, dnes o 1762.

Hollywoodský filmový producent Harvey Weinstein přichází k soudu v New Yorku 24. února 2020
Odsouzený producent Weinstein se nakazil koronavirem. Zůstává v izolaci

Íránské úřady se snaží zavést ochranná opatření, avšak Íránci je kvůli nedávným oslavám perského Nového roku moc nedodržovali. Dnes prezident Hasan Rúhání řekl, že kvůli epidemii do práce nedochází 1,2 milionu pracovníků státní správy, která zaměstnává 2,5 milionu Íránců.

Teherán propustil vězně

Teherán nechal z preventivních důvodu dočasně z věznic propustit na 85 tisíc vězňů. Rúhání řekl, že toto opatření zůstane v platnosti do konce prvního měsíce íránského měsíce farvardínu. Letos by měl končit 16. dubna. V blízkovýchodních státech je koronavirem nakaženo na 30 tisíc lidí.

Čerstvou bilanci dnes ohlásil také Izrael. Nově se tam nakazilo za den 200 lidí, takže celkově se koronavir potvrdil u 1656 lidí. Zemřel jeden pacient a 49 se uzdravilo. Ve vážném stavu je 31 nemocných.

Sobotní ráno v Berlíně. Policisté stojí před Brandenburskou bránou.
V Itálii zemřelo za jeden den rekordních 793 lidí. Německo má přes 70 obětí

Mezinárodní měnový fond, který většinou vlády chudých blízkovýchodních států žádá o úsporná opatření, nyní doporučil, aby vlády umožnily dočasné daňové úlevy. "Vzhledem k tomu, že je tam mnoho lidí zaměstnáno ve veřejném sektoru, mělo by zvyšování nezaměstnanosti a snižování mezd rozsáhlé důsledky," sdělil v prohlášení ředitel blízkovýchodního oddělení MMF Libanonec Džihád Azúr.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník