Mucormycosis. Česky mukormykóza. V Indii rovněž nazývána jako „černá houba“. Toto infekční onemocnění způsobené plísněmi bývá v Indii za normálních podmínek relativně vzácné. Hlavičkové plísně rodu Mucor se celkem běžně vyskytují v půdě, vzduchu a dokonce i v nosních dutinách a lidském hlenu.

Šíří se dýchacími cestami a destruktivně působí na lidskou tvář. Pokud se nemoc podcení, musejí někdy lékaři chirurgicky odstranit i oko, aby zabránili infekci dostat se do mozku.

Jeden z testů rezistence na antibiotika. Candida auris patří bohužel k multirezistentním, ilustrační foto
Noční můra nemocnic se poprvé našla i v přírodě. Houba je smrtelně nebezpečná

V sobotu ministr Sadananda Gowda uvedl, že bylo v zemi během posledního měsíce nahlášeno devět tisíc případů této nemoci. Rychlý a nečekaný nárůst vedl k nedostatku léku amfotericinu B. Gowda neinformoval o počtu úmrtí, ale indická média uvedla, že již přes 250 nakažených na nebezpečnou plíseň zemřelo. „Snažíme se co nejrychleji doplnit zásoby amfotericinu. Je velmi nepříjemné, že tento problém přichází v době, kdy zároveň musíme řešit akutní nedostatek kyslíku pro těžké covidové případy a propad dodávek vakcín,“ uvedl pro agenturu AP ministr Gowda.

Děsivá míra infekce

Nakažlivost mukormykózy není nijak vysoká, proto nárůst z posledních týdnů lékaře šokoval. „Vypadá to bezútěšně," řekl agentuře Ambrish Mithal, vedoucí endokrinologického oddělení řetězce soukromých nemocnic v Indii Max Healthcare. Mithal uvedl, že plísňová infekce se nejčastěji objevuje u pacientů s oslabeným imunitním systémem, v předcovidových časech nejčastěji u cukrovkářů.

„Dříve jsme během roku narazili jen na několik případů, ale současná míra infekce je děsivá," pokračoval endokrinolog. Odborníci se obávají, že v současnosti, kdy koronavirus kosí především venkovské oblasti, které mají jen omezený přístup k lékařské péči, mohou případy plísňové nákazy dále dramaticky narůstat.

Indie včera zaregistrovala 4454 zemřelých lidí postižených koronavirovou nákazou, zachycených případů infekce v zemi s 1,3 miliardami obyvatel přibylo 222 315. Podle agentury AP se zdá, že epidemie je na ústupu ve velkých městech, nákaza ale zaplavuje právě chudší venkovské oblasti. Mnoho odborníků se domnívá, že skutečné počty nakažených a mrtvých jsou ještě mnohem vyšší.

V Rusku jsou města, kde je běžné, že vám po centrálním prospektu jede stařičká volha, která má na střeše přivázaného mrtvého muže.
Mrtvý muž na střeše stařičké Volhy. I to spatříte v Rusku

I proto, že se epidemie šíří i ve venkovských oblastech s malým počtem nemocnic a nedostatečnými záznamy, uvedla ČTK. Například podle modelu expertů z Washingtonské univerzity už covid-19 v Indii způsobil na 900 tisíc úmrtí, přičemž od začátku května umírá každý den přes deset tisíc lidí nakažených koronavirem. Oficiálně asijská země eviduje dohromady 26,75 milionu infikovaných a 303 720 zemřelých

Indické ministerstvo zdravotnictví už ve čtvrtek požádalo federální státy, aby sledovaly šíření plísňového onemocnění a v případě rychlého nárůstu okamžitě vyhlásily epidemii. Předseda vlády Narendra Modi v pátek označil tuto chorobu za „novou výzvu pro zemi“.