„Velmi nízké jsou ceny v Maďarsku, a to kvůli vládnímu stropu na ceny paliv. Nicméně za takto nízké ceny cizinci natankovat nemohou. O devět korun levněji než v ČR lze natankovat v Polsku, což je důsledek nižší daně. V Chorvatsku je mírně levnější benzin,“ řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Při ceně nižší o devět korun ušetří řidiči na padesátilitrové nádrži zhruba 450 korun.

Ilustrační snímek
Paliva v Česku nadále zlevňují. Zůstávají však výrazně dražší než před rokem

V Itálii jsou benzin i nafta mírně dražší, nicméně oproti minulosti je rozdíl vůči ČR podle analytika mnohem menší, což je důsledek výrazné redukce spotřební daně v Itálii. O čtyři koruny vyšší než v ČR jsou ceny pohonných hmot v Rakousku. „Řidičům se tam nevyplatí tankovat,“ uvedl Tomčiak.

Vysoká cena benzinu je v Řecku, litr tam vyjde v průměru na 57,4 koruny.V Rakousku stojí litr benzinu průměrně 51,5 Kč, ve Španělsku 50,8 koruny. Za naftu řidiči u rakouských čerpacích stanic zaplatí v průměru 51,3 Kč za litr. Ve Španělsku vyjde litr nafty na 49,5 Kč, vyplývá z údajů Finlordu na základě dat Evropské komise.

Ceny pohonných hmot v EvropěCeny pohonných hmot v EvropěZdroj: ČTK

Ceny paliv poklesly 

V Česku pohonné hmoty od minulého týdne zlevnily, průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 47 korun. Litr Naturalu 95 se nyní prodává u čerpacích stanic v průměru za 46,91 Kč, před týdnem byl o 69 haléřů dražší. O 63 haléřů na litru zlevnila také nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,14 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Ceny pohonných hmot překročily dosavadní historická maxima. Litr motorové nafty se podle dat společnosti CCS prodává průměrně za zhruba 46 korun, benzin o dvě koruny levněji.
PŘEHLEDNĚ: Jak ušetřit za benzin a naftu? Dodržet desatero pro úspornou jízdu

Loni touto dobou zaplatili podle nich řidiči za benzin v ČR o 13,23 koruny na litru méně, za naftu pak o 15,55 Kč na litru méně. Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině.