Ozbrojené síly Ukrajiny provedly během středy dva letecké útoky na uskupení ruských sil v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a zasáhly tři muniční sklady. Při útocích bylo zabito 30 ruských vojáků a zničeno několik kusů techniky, informovalo v pravidelném hlášení operační velitelství Jih ukrajinské armády. Tvrzení ovšem nejde ověřit z nezávislých zdrojů. 

„Nepřítel pokračuje v boji na obsazených obranných liniích. Převládající taktikou jsou dělostřelecké a minometné souboje,“ konstatuje dále velení ukrajinské armády. Ukrajinská a ruská strana se střetávají také v občasných přestřelkách, Ukrajincům se podle Kyjeva daří útoky odrážet a Rusové se stahují a „nechávají za sebou mrtvé, raněné a poškozenou techniku“.

Podle ukrajinského generálního štábu se ruské jednotky stále snaží prolomit ukrajinskou obranu Severodoněcku. „Nepřítel pokračuje ve svém neúspěšném pokusu oslabit (ukrajinskou) obranu města Severodoněck,“ uvedl v ranní zprávě ukrajinský generální štáb a dodal, že armádě se za posledních 24 hodin podařilo odrazit řadu útoků ruských jednotek.

Boje v Severodoněcku pokračují 

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj ve středu v rozhovoru se serverem RBK Ukrajina připustil, že ukrajinské síly v současnosti kontrolují pouze okrajové části Severodoněcku. „Naši (Ukrajinci) nyní opět kontrolují pouze okraj města. Ale boje pokračují… Říct, že Rusko má město plně pod kontrolou, nelze,“ zdůraznil Hajdaj. Dodal, že přes 90 procent Luhanské oblasti, kde leží i Severodoněck, je již v ruských rukou.

Ukrajinské síly ovládají přibližně třetinu města: průmyslovou zónu a přilehlé čtvrtě, uvedl dnes v televizi starosta Oleksandr Strjuk. „Obranná linie se drží, noc byla kvůli ustavičné palbě děl dost těžká,“ řekl podle agentury Unian. „Situace je dost těžká, ale zvládnutelná,“ prohlásil. Ve městě, které před válkou mívalo asi sto tisíc obyvatel, zůstalo asi deset tisíc civilistů, ale nyní je nelze evakuovat. Lidé se už déle než měsíc a půl musejí obejít bez dodávek vody, elektřiny, plynu. Humanitární situace ve městě je podle starosty „skoro kritická“.

Snímek ze zničeného Charkova.
Obávaný člen Vagnerovců padl. Muž s přezdívkou Kat byl pro Ukrajince noční můrou

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude na bitvě o Severodoněck ve velké míře záležet další osud celého Donbasu. „Osud našeho Donbasu se ve velké míře rozhoduje tam (v Severodoněcku),“ upozornil Zelenskyj.

Pokračující boje v Severodoněcku potvrdila i ranní zpráva britského ministerstva obrany. Podle Londýna je však pravděpodobné, že se ruská armáda pokouší zvýšit své úsilí o postup na jih od města Izjum. Tam se ruská ofenzíva prakticky zastavila v dubnu díky schopnostem ukrajinských obránců. V oblasti útočí východní skupina ruské armády, kterou Moskva musela reorganizovat po těžkých ztrátách v bojích u Kyjeva.

Ruská armáda pokračovala v bombardování a bojích také v Doněcké oblasti, například u města Bachmut. I v tomto případě Ukrajina tvrdí, že ruské armádě způsobila výrazné ztráty. Podle velení ukrajinské armády se Rusko snaží posílit své jednotky a v Charkovské oblasti opevňuje své obranné pozice. Ve více oblastech pak jeho vojska ostřelují ukrajinská města.

Podle mluvčího ukrajinského ministerstva obrany Oleksandra Motuzjanyka posilují ruské jednotky svou přítomnost i v Záporožské oblasti, kam přesunuly až 30 tanků T-62. Ty jsou rozmístěny v okolí Vasylivky, tedy asi 35 kilometrů od Záporoží.