Trump v dnešním ranním rozhovoru s televizí Fox News poznamenal, že svou šanci na výhru vidí nadějně, a řekl, že "není důvod hrát hry". Zmiňoval davy svých stoupenců jako důkaz podpory a odmítal obavy, že by se mohl prohlásit za vítěze dříve, než bude výsledek jasný.

Biden spolu se svou manželkou Jill a dvěma vnučkami zahájil den návštěvou kostela a hrobu svého syna Beaua ve Wilmingtonu v Delaware. Následně s rodinou odcestoval do svého rodiště ve Scrantonu v Pensylvánii.

Později dopoledne místního času volila na Floridě první dáma Melania Trumpová. Novinářům řekla, že chtěla využít možnosti hlasovat v Den voleb. Trump hlasoval na Floridě osobně v předstihu.

Prezidentské volby v USA
Trump i Biden bojují o vítězství na Floridě: usilují o jejích 29 volitelů

Hlasovací místnosti se v USA dnes tradičně otevřely nejdříve v několika osadách severovýchodního státu New Hampshire, následoval sousední Vermont a v dalších hodinách i řada států na východě či středozápadě. V částech USA se bude hlasovat ještě několik hodin po půlnoci SEČ a výsledky z nejostřeji sledovaných států začnou podle agentury Reuters přicházet po 19:00 východoamerického času (01:00 SEČ).

Američané ovšem své hlasy odevzdávají už řadu týdnů. Více než 100 milionů ze zhruba 250 milionů voličů se vydalo do hlasovacích místností otevřených před hlavním termínem voleb nebo využilo možnosti korespondenčního hlasování, které ve světle šíření koronaviru zažívá masivní rozmach, vyplývá z údajů projektu Floridské univerzity.

V několika státech počet předčasně odevzdaných hlasů překonal celkový součet z voleb roku 2016 a někteří experti proto letos předpovídají rekordní volební účast. K silné mobilizaci voličů pravděpodobně přispěly dramatické události z posledních měsíců a vyhrocená prezidentská kampaň, v níž oba hlavní aktéři avizovali, že v sázce jsou základní principy USA. Podle deníku The New York Times byla kampaň 2020 "všechno, jen ne normální".

Předvolební boj 

List poukazoval na pokračující koronavirovou krizi, která si už v USA vyžádala přes 230.000 životů, na mimořádná bezpečnostní opatření pramenící z obav z nepokojů, i na nespočet soudních sporů týkajících se pravidel voleb. Předvolební boj kromě toho provázela varování před zmanipulováním výsledků, ačkoli podle expertů jsou v zemi volební podvody vzácností.

Dnes americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti oznámilo, že nepozoruje žádné známky toho, že by se jakémukoli "zahraničnímu aktérovi" podařilo zasáhnout do letošních voleb. Příklady volebních dezinformací domácího původu však v uplynulých dnech přibývaly. V noci na dnešek ministryně spravedlnosti v Michiganu Dana Nesselová například varovala, že podle jejích informací někdo voličům ve městě Dearborn posílá na telefony nepravdivé zprávy o problémech volebních přístrojů.

Hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci
Trump naznačil, že v případě vítězství ve volbách vyhodí epidemiologa Fauciho

V pondělí, v poslední den kampaně, Trump pokračoval ve zpochybňování legitimity voleb. Na mítinku v Pensylvánii prohlásil, že při sčítání hlasů v tomto klíčovém státu "může dojít k podvádění, jaké jste ještě nikdy neviděli". Následně na sociálních sítích uvedl, že přijímání korespondenčních hlasů i po uzavření volebních místností, což je běžná praxe, povede k "nekontrolovanému podvádění". Twitter jeho vyjádření skryl za upozornění a zablokoval u něj možnost sdílení, Facebook slova opatřil varovným popiskem.

Papírový favorit

Bývalý viceprezident Biden na pondělních mítincích kritizoval Trumpův politický styl a přístup jeho administrativy k epidemii covidu-19. "Prvním krokem k poražení pandemie je porážka Donalda Trumpa," prohlásil na závěr kampaně v Pittsburghu.

Demokratický kandidát zůstává papírovým favoritem voleb, jeho náskok v průzkumech na úrovni celých USA i v některých klíčových státech se však v posledních dnech mírně zmenšil. Američané kromě hlavy státu volí také 35 senátorů, celou Sněmovnu reprezentantů nebo guvernéry.

Složitý proces volby amerického prezidenta letos komplikuje příval hlasů odevzdaných na dálku, který může v některých státech výrazně prodloužit čekání na vyhlášení vítěze. Při přetrvávajících nejasnostech či těsných výsledcích mohou vstoupit do hry další právní kroky, přičemž Trump už takový postup avizoval.