Nymburský pivovar, ve kterém se děj Hrabalovy knihy odehrával, už Menzelovu pojetí neodpovídal. Filmový tým proto hledal jiný pivovar, který by navozoval autorovy poetické vzpomínky. Objekt v Dalešicích nakonec zvítězil v konkurenci 150 dalších pivovarů v Čechách i na Moravě.

A režisér snímku Jiří Menzel měl včera tu čest na závěr festivalu slavnostně pokřtít parník Vysočina, který bude brázdit Dalešickou přehradu.

„Postřižiny jsou krásný film. Možná hlavně díky volbě prostředí, ve kterém byly natočeny. Od roku 2002 vaříme v tomto tři a půl století starém pivovaru znovu pivo. A vaříme ho tak, abychom se nemuseli stydět před svými předky ani potomky. Za to nás pochválil i Jiří Menzel,“ řekla ředitelka Akciového pivovaru Dalešice Jaromíra Hanáčková.

Po odchodu filmařů v roce 1980 areál téměř dvacet let chátral, až z něj zbyla jenom ruina. Dnes je pivovar v Dalešicích opět funkční. Dalešičtí v něm vyrábějí čtyři druhy piva a k jeho výrobě používají pouze přírodní suroviny. Letos vyprodukují zhruba tři tisíce hektolitrů lahodného moku.

Pivo se vaří podle tradičního starého pivovarského zákona, který říká, že k výrobě se smí použít jen voda, slad, chmel a kvasnice. „Dalešické pivo je tedy kvalitní, dobré a zdravé, protože do něj nepřidáváme žádné náhražky a ani ho nesytíme kysličníkem,“ konstatovala Hanáčková.

Součástí areálu pivovaru je také Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví. V původní industriální části byl rekonstruován provoz a restaurování se dočkaly také stroje, které zůstaly zachovány. Prohlídka nabízí také ohlédnutí za filmem Postřižiny. K vidění jsou jak kostýmy jednotlivých herců, tak technické pomůcky jako ionizér.

Milovníci Postřižin a piva vůbec mají možnost v proslaveném areálu i přespat. Nově vybudovaný hotel má kapacitu 18 pokojů a místnosti jsou stylově zařízené historickým nábytkem. „Na nápad s hotelem nás přivedly požadavky návštěvníků, kteří si přáli i ubytování,“ uvedla Jaromíra Hanáčková.