„Klasický houskový knedlík lze nahradit karlovarským knedlíkem z celozrnného pečiva. Místo vepřového používáme tempeh, směs sojových bobů, která chutná a voní po uzeném. Šmakoun je zase vaječná bílkovina s chutí kuřecího masa,“ tvrdí Jana Vejsadová a Jana Korejtková.

Jak zdůrazňují, jíst zdravě neznamená strádat. Aby svoje mínění podpořily, otevřely si v Havlíčkově Brodě vůbec první jídelnu zdravé výživy.

„Ve městě není v současné době žádný bufet nebo restaurace, kam by mohla zajít třeba matka s dítětem najíst se zdravě a za přiměřenou cenu. Ve většině restaurací a kaváren se kouří. Ani nabídka dětem příliš nevyhovuje, o ceně nemluvě. Stejně tak omezené možnosti mají vegetariáni nebo lidé, kteří potřebují bezlepkovou dietu. Někteří si musejí do práce nosit jídlo z domova,“ zdůrazňuje Jana Vejsadová.

Restaurace zdravé výživy nabízí denně tři druhy jídel, maso není na jídelníčku vůbec, zato množství zeleniny a sojových produktů a celozrnného pečiva.

„Z počátku jsme se bály, že jídelna bude prázdná. Jenže jsme byly překvapeny, kolik zákazníků, nejen žen, ale i mužů, se rádo zdravě stravuje. Dokonce jsme měly už několik zájemců, kteří si objednali celozrnné chlebíčky a saláty na oslavu,“ pochvalují si obě Jany.

V kuchyni zdravé výživy se o přípravu jídel stará vyučený kuchař Radek Konický. „Vařil jsem i v běžné restauraci a zase takový rozdíl to není. Jen se některé suroviny, například maso, nahrazují sójou, případně dalšími produkty,“ vysvětluje kuchař.

Většinu receptů vyzkoušely obě Jany samy na sobě. U Jany Vejsadové si přírodní produkty dopřává manžel i syn. Jana Korejtková zase doma vaří nadvakrát. „Jednou zdravě pro sebe a jednou běžné jídlo pro manžela. Přírodní produkty mu nabízím, ale nenutím,“ upřesňuje s tím, že i zdravá strava v nerozumné míře může škodit.