Lidé na Vysočině ovoci a rybám příliš neholdují. Problémem je i nedostatek pohybu

Muži, a to nejen ti vysočinští, nemají podle průzkumu v lásce ovoce a zeleninu, často jedí pokrmy z rychlého občerstvení a nejvíc jídla konzumují večer.

Ženy se sice snaží jíst malé porce častěji, ale zaostávají s konzumací ryb. Přitom právě ryby obsahují omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny, které výrazně prospívají srdci. „Dotazník odhalil, že jídelníček většiny z nás naopak oplývá přemírou nasycených mastných kyselin v podobě jídel z rychlého občerstvení,“ řekl doktor Lubomír Novák.

Zajímavá čísla poskytla manažerka jihlavského McDonaldu Blanka Vlachová. „Druhého září jsme prodali 1300 kusů hamburgerů a 350 porcí hranolek,“ spočítala. Oproti tomu specializovaná rybí prodejna ve Věžní ulici prodá týdně pouze kolem 170 kilogramů čerstvých ryb. „Denně máme přibližně 70 zákazníků,“ odhadl prodavač Jaroslav Rutsch. „V grilovací sezoně zvyšují počet zájemci o chlazeného lososa, který je na grilu vynikající,“ dodal. Zdravé ryby ale zatím boj s hamburgery prohrávají.

Velkým problémem je také nedostatek pohybu. Více než 11 procent respondentů uvedlo, že sport provozují pouze občas a pro dalších 30 procent je jediným pohybem občasná chůze pěšky. „Tento nešťastný trend je spolu s faktem, že lidem ubývá fyzická práce, jednou z hlavních příčin obezity,“ uvedla nutriční terapeutka Jitka Turňová. Lidé z venkova jsou na tom podle jejích slov přece jen o něco lépe.

„Na Vysočině se ještě stále mnoho rodin věnuje zemědělství anebo jiné práci venku, díky tomu jsou zde přece jen o něco zdravější a vitálnější lidé,“ dodala. Za lepší životní styl začínají bojovat i školní jídelny.

„Snažíme se zařazovat do jídelníčku dětí ryby a luštěniny, smažená jídla jsme omezili na minimum,“ vypověděla vedoucí školní jídelny ve Velkém Meziříčí Naděžda Matoušková. „Děti si na tato jídla moc nepotrpí, neznají je totiž z domova,“ uzavřela.