Rybáři se obávají, co za týden ukáže výlov. „Strachujeme se, že najdeme v rybničním bahně tuky, a proto tam nebude možné přes zimu umístit ryby.
Nemusely by to přežít,“ upozornil předseda jihlavské pobočky Moravského rybářského svazu Jan Kopřiva. „Možná tam vypustíme jen část obsádky. To ale budeme vědět až po výlovu,“ dodal ještě v pondělí Kopřiva.
„Kdybychom neměli fungující lapač tuku, pár lidí z magistrátu by mi zavřelo restauraci. Pak by třeba mohl přijít pán v kravatě s nabídkou, že ode mě hotel koupí. Byl to vykonstruovaný scénář i s odebraným vzorkem s údajně obrovským překročením limitu,“ přiblížil majitel hotelu Lubomír Bouchner.
„Rybáři oznámili, že jim někdo vypustil do rybníka tuk. Majitel hotelu podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Viníka se nepodařilo zjistit a případ byl odložen v červnu,“ upřesnil policejní velitel Jaroslav Bílek.
Majitel hotelu tvrdí, že problém přinejmenším zkomplikovali úředníci magistrátu. „Po podaném trestním oznámení zavládl klid. Policie nenašla viníka, město se stáhlo i se zmanipulovaným vzorkem, který mi nikdo nechtěl ukázat. Tuk do čističky mi nalili a já to nemohu dokázat,“ vylíčil Bouchner.
„Vylučuji pochybení úřadu. Hotel měl nezkolaudovanou čističku s nepropojenými částmi a další nedostatky. Proběhlo i řízení o odstranění stavby, ale majitel jednáními prošel,“ přiblížil stanovisko vodoprávního úřadu mluvčí magistrátu Radek Tulis.