Chovem těchto plazů z čeledi hroznýšovitých se jihlavská zoologická zahrada zabývá již 12 let. Tři samice a dva samci, kteří v teráriu žijí, za tu dobu přivedli na svět celkem 55 mláďat. Letošních 18 ale zdaleka není rekord.

„V loňském roce se podařilo odchovat dokonce 32 mladých hroznýšovců jamajských,“ uvedla mluvčí zoo Kateřina Kosová. „Radost máme ale z každého jedince, jedná se totiž o velice ohrožený druh, který je zařazen v červené knize ohrožených druhů,“ vysvětlila. Mizení těchto nádherných plazů z přírody má na svědomí především neúměrná těžba dřeva a likvidace přirozeného prostředí na jeho domovské Jamajce.

Odchovat háďátka do dospělosti ale není jen tak. „Mláďata, která se rodí po půl roce březosti, musíme dalších devět měsíců ručně krmit,“ popsala ošetřovatelka Luba Ševčíková. „Přibližně po roce budou dost velcí na to, abychom je očipovali a nabídli dalším zoologickým zahradám do chovu,“ přiblížila budoucnost hádků.

Do přírody, kde těchto plazů přežívá posledních pár set kusů, se ale vysočinští hroznýšovci zřejmě nikdy nepodívají.