Hospodyňky tvrdí, že je rozdíl v ceně za kilogram nezruinuje

„Podle mého názoru bude letos cena něco kolem sedmdesáti korun za kilo. Zvýšení oproti loňsku má na svědomí nárůst nákladů, zejména na energii,“ vysvětlil Jaromír Andres z chotěbořského statku Doubravka.

„Cenu, za kterou budeme na stáncích prodávat, odhaduji na čtyřiasedmdesát až pětasedmdesát korun. Podotýkám, že to platí pro kategorii výběr,“ informoval Josef Nikl z Rybářství Vysočiny.

Pro stánkový prodej si společnost nechala dvě stě metrických centů kaprů, mnoho jich prodala dodavatelům.

U prodejců–odběratelů je spekulace na cenu ještě složitější, neboť každý odebírá od chovatelů za jinou částku.

Záleží na objednaném množství, způsobu objednávky či doplňkových službách, jako je doprava.

Lidé na cenu tolik nehledí

Ty, kdo mívají na vánočním stole pravidelně kapra, ale nárůst ceny o pár korun nezviklá.

„Rozumná cena je kolem sedmdesáti korun. Kdyby to bylo víc, budeme to muset zaplatit. Na jedné rybě ten rozdíl za kilogram mnoho neudělá,“ shodly se oslovené hospodyňky Monika Pepicová a Věra Čeloudová.

„Ryba byla na mém stole vždy, ale přiznám se, že kuchat ji se mi už nechce. Asi koupím kapra mraženého, a snad by mě Bůh nepotrestal, kdyby to byl letos spíše pstruh,“ uvažuje brodský důchodce Jaroslav Nečas.

Ne každý chová ke kapřímu masu bezvýhradně kladný vztah.

„Manžel kapra vždy koupí a připraví. No a já ho teda sním, aby byl doma klid,“ řekla s pousmáním Marcela Dvořáková.