Stále víc hospodyněk místo stání u trouby sáhne po hotových zákuscích

Pokud přijdou začátkem prosince například do chotěbořské cukrárny Eržiky Mandlové, budou mít smůlu.

„Zájemců o vánoční cukroví rok od roku neuvěřitelně přibývá,“ pochvaluje si cukrářka. Už minulý týden musela její cukrárna ukončit objednávky na čajové pečivo a brzy odejdou s nepořízenou i zákazníci, kteří dostanou chuť na vánoční minizákusky. Cukrárna by nestačila tak velkému množství objednávek vyhovět.

„Nejedná se jen o určitou skupinu zákazníků. Zájem o hotové cukroví mají jak lidé, kteří tráví většinu času v zaměstnání, tak i ženy na mateřské,“ upřesňuje cukrářka.

Osamělí moc nepečou

Už koncem října přijímá objednávky na vánoční cukroví havlíčkobrodská cukrárna Hany Šidlákové. Zákazníci žádají nejčastěji takzvanou čajovou směs několika druhů cukroví. Ti, kteří si chtějí uchovat aspoň malou poezii vánočního pečení, si objednávají hotová těsta.

„Já dávám přednost hotovému cukroví, protože to mě vyjde levněji. Kilo čajového pečiva mi bohatě stačí,“ říká Marie Drašnerová z Havlíčkova Brodu. Jak vysvětluje, je v důchodu, žije sama a péct na Vánoce několik druhů sladkostí považuje za zbytečné. Naopak v rodině Nevolových z Havlíčkovy Borové se cukroví peče jenom doma a hned několik druhů. Pro tak početnou rodinu by se nevyplatilo nechat si cukroví připravit na zakázku.

„Zákazníkům se snažíme vyjít vstříc a přijímat objednávky, jak potřebují. Někdo chce mít cukroví hotové těsně před Štědrým dnem, jinému stačí několik dnů před svátky,“ vysvětluje Hana Tomanová, majitelka cukrárny z Havlíčkova Brodu.

Zákazníci nejčastěji chtějí čajové pečivo, minizákusky nebo linecké cukroví. Letos cukrárna nabízí i zdobené vánoční perníčky.