Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Postrachem školních jídelen bývají luštěniny

Havlíčkobrodsko - Dnešní školáci to mají lepší než jejich předchůdci před dvaceti lety. Ve školních jídelnách je už nikdo nenutí dojídat do posledního zbytku „výdobytky socialistického hospodářství“.

9.4.2008 2
SDÍLEJ:

Děti ve školní jídelně náležející k brodské základní škole V Sadech zastihl náš fotograf v den, kdy si takříkajíc „dávaly do nosu“. Kdyby zrovna byly na jídelníčku luštěniny, možná by se tvářily o poznání sklesleji.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

Na ústupu jsou proto nejrůznější fígle, kterými se kdysi malí strávníci snažili svou nechuť do jídla zamaskovat (známé maso schovávané pod rýži nebo v horším případě do váziček na stolech).

Nabídka jídel ve školních jídelnách bývá ve srovnání s minulostí pestřejší, a tak si i samy děti více vybírají. „Každý den je u nás na výběr ze dvou obědů, a je znát, že děti se při výběru řídí podle chuti. Když se náhodou v jeden den sejde oblíbené jídlo – třeba buchtičky, rajská, krupičná kaše nebo špagety – s jídlem neoblíbeným, může se toho prvního vydat i dvacetkrát více porcí,“ přiblížila praxi Naděžda Pádivá, vedoucí Školní jídelny při ZŠ Štáflova, sídlící na ulici Prokopa Holého.

Jakýmsi strašákem školních jídelen jsou podle ní luštěniny. Škoda, protože pokud se jim děti vyhýbají, připravují se o důležitý zdroj bílkovin, vitaminů (A, B, C) či prvků jako sodík, draslík a fosfor. „Naopak roste obliba těstovinových salátů, ale to spíše u dospělých strávníků a slečen zhruba od patnácti let nahoru,“ doplnila vedoucí.

Jak vyzrát na hrách a čočku?

Mezi oblíbená jídla žáků ZŠ ve Světlé nad Sázavou patří jak maso (řízek, svíčková, maso s rajskou omáčkou), tak sladká jídla, například kynuté knedlíky. Mezi méně oblíbené pokrmy podle vedoucí kuchařky Marie Barešové trochu překvapivě patří ryby, kterých by hodně jídelen chtělo naopak kupovat více, jenže je limituje cena. Seznamu „propadáků“ opět vévodí obligátní luštěniny.

V jídelně školy v Lípě na to ale vyzráli: „Naše děti jsme naučili jíst luštěniny v polévkách. Čočkovou a hrachovou polévku si dokonce oblíbily. Stále nerady fazole, ale ty se dají rozmixovat, a pak už nikomu nevadí,“ vysvětlila s úsměvem vedoucí jídelny Alena Prchalová.

Autor: Jan Typlt

9.4.2008 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Mistry se o víkendu stali softballisté Havlíčkova Brodu (na snímku), kterým se podařilo navázat na loňskou sezonu a získali druhý titul v řadě.

Softballisté Havlíčkova Brodu obhájili extraligový titul

Poslanec Martin Lank

Martin Lank: Největší klad programu Realistů je jeho reálná splnitelnost

Předseda strany nemůže zůstat za bukem, říká Jan Veleba

Vysočina - Jediný předseda celostátní strany z Vysočiny Jan Veleba jde i do těchto voleb. Je lídrem Strany práv občanů (SPO) pro Vysočinu.

Motocyklista skončil na zemi

Chotěboř - V úterý 17. října odpoledne kolem šestnácté hodiny došlo k dopravní nehodě v Chotěboři.

Nejtepleji bylo v září v Dukovanech, nejvíc pršelo ve Velké Bíteši

Třebíčsko, Vysočina - Září bylo oproti průměru neznatelně chladnější. Průměrná měsíční teplota na Vysočině byla 11,4 °C, což představuje odchylku -1 °C od dlouhodobého normálu za období 1981 - 2010.

OBRAZEM: Dušičky. Svátek mají i květináři

Havlíčkův Brod - Dušičky, svátek zesnulých, který každoročně připadá na 2. listopad, je pro mnohé květináře na Havlíčkobrodsku jedním ze svátků, kdy jejich obchody navštíví během roku nejvíce lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení