Právě začala jedna ze sobotních exkurzí po Měšťanském pivovaru, v němž se vaří v regionu velmi oblíbené pivo Rebel.

Z úst zaměstnankyně Radky Vaňkátové se návštěvníci nejdříve dozvídají nejednu málo známou perličku z historie. Kdo by například hádal, že na konci devatenáctého století byl pivovar vysvěcen? Nebo že mnohým obyvatelům Brodska teče doma z kohoutku voda ze stejného zdroje, z něhož bere pro výrobu i Měšťanský pivovar? To je dobré vědět, možná s tímto argumentem mnohá manželka udrží manžela doma i v pátek večer, místo aby zmizel do hospody.

Sudovna nemá široko daleko konkurenci

Výprava prochází sklady, varnou, ležáckým sklepem, stáčírnou… Například Jan Strnad z Jihlavy se sem byl podívat v rámci slavností i loni, a tak má možnost porovnávat, jak se vybavení pivovaru za rok změnilo. „Velmi se mi tu líbí. Jestli se nemýlím, tohle zařízení je tu nové,“ říká. Právě jsme v nové sudovně, jejíž zkušební provoz se rozjel v dubnu, a teď už funguje naostro.

„Může se tu naplnit osmdesát padesátilitrových sudů za hodinu. Jsme na sudovnu patřičně hrdí. Zařízení s takovou kapacitou má u nás jinak už jen plzeňský pivovar, a ještě Coca-Cola,“ vysvětluje Vaňkátová.

Když všichni sestoupili do „ležáckého“ sklepení zaplněného pivními kontejnery, vzdychl jeden z návštěvníků tiše: „Bože, tady je chlastu.“ Průvodkyně však přehnaně horlivým milovníkům zlatého moku zdůrazňuje, že sice jde o nápoj zdravý, ale to platí pouze při konzumaci přiměřeného množství.

Na povrchu na nádvoří pivovaru se zatím další desítky lidí věnovaly nejrůznějším pochutinám, a na Havlíčkově náměstí zase už notnou chvíli duněla živá hudba. Každý si mohl najít to svoje. „Loňská podoba slavností se osvědčila, tak jsme nic zásadního neměnili. Posílili jsme ale autobusové spoje, aby se lidé na akci lépe dostali,“ říká ředitel pivovaru Jiří Hušek a dodává, že velká pozornost byla věnována i úrovni kulturního programu. Zavést bylo nutné vstupné. „Myslím ale, že je kompenzováno velmi kvalitním programem,“ zakončil Hušek.