Havlíčkobrodská firma Ross Holding, která odkoupila stoprocentní podíl ve společnosti Pivotech, začne už na podzim v Chotěboři stavět malý regionální pivovar zhruba za 30 milionů korun.

„Oslovíme veřejnost a zkusíme udělat na Chotěbořsku anketu, aby lidé mohli posílat návrhy na název značky piva. Autor vítězného návrhu dostane první vyrobený soudek piva,“slibuje mluvčí firmy Zdena Stryková.

V tuto chvíli je hotový technologický projekt včetně specifikace zařízení, které v pivovaru budou. První část technologie dokonce už dorazila do Havlíčkova Brodu a na stavební části pracuje projektant, aby se mohla v zimě zahájit stavba.

„Může se to zdát odvážné, stavět pivovar v zimě, ale půjde o lehkou stavbu typu haly, takže by to neměl být problém,“ vysvětlila mluvčí.

Pivovar bude rozdělen na dvě části. V první se bude odehrávat kvasný proces a stáčení, v druhé, vyšší, varná procedura. Zjara příštího roku má být zahájena výroba a s novým pivem chce jít regionální pivovar do letní sezony 2009.

„Chceme vyrábět klasické české plné pivo, které se vařilo v minulém století. Také technologie by měla být staročeská, vařit budeme ve dvounádobové várnici,“ prozradil sládek pivovaru Oldřich Záruba.

Ten za svou třicetiletou kariéru v pivovarství nasbíral třicítku cen. Nejvíc si váží dvou ocenění, a to: Zlatého poháru Pivex a ceny z mezinárodní pivovarské soutěže World Beer Cup z New Yorku.

Netradiční i speciální

Regionální chotěbořský pivovar se zaměří spíše na piva, která přestávají být na trhu obvyklá – světlý a tmavý ležák vařený klasickou technologií, a specialitou bude karamelové pivo.

„To bude spíše taková lahůdka, kterou pijí hlavně ženy, protože je sladší,“ dodal sládek. Firma se netají tím, že jí jde především o kvalitu a výjimečnost. Levných piv je podle ní na trhu dost.

V první fázi se pivovar zaměří na dodávku piv na Chotěbořsku, maximálně kraj Vysočina. „Máme ohlasy, že se Chotěbořští na své pivo už těší a ptají se, kdy bude,“ řekla Zdena Stryková.

Zájem lidí ve městě Záruba chápe. V minulém století tam totiž fungovaly hned dva pivovary: „Vařit se přestalo v roce 1934. V zámku dřív byla stáčírna a na náměstí vedle dnešního hotelu Vysočina se pivo i vařilo. Ulice za ním se dodnes jmenuje Sladovnická.“