„Padlo dvě stě dvacet kilogramů brambor, šedesát kilogramů klobás a šedesát kilogramů uzeného masa. Dále jsme spotřebovali sedmdesát kilogramů mouky, metrák cibule a přímo v Přibyslavi připravíme ještě půl metráku zelí,“ vypočítává množství všech potřebných ingrediencí Vlastimil Bucek a dodává, že plněné knedlíky vaří podle tradičního a osvědčeného receptu. „Hasičského zbrojnického,“ dodává starosta obce Ivan Hořínek, který také přiložil ruku k dílu a pomáhal s krájením cibule. „Ani jsem nevěděl, že ji umím nakrájet tak krásně nahrubo,“ zubí se.

Oba kuchaři i všechny kuchařinky patří ke škrdlovickému sboru dobrovolných hasičů. A s přípravou takového množství knedlíků už mají své zkušenosti. „Vloni jsme si totiž střihli generálku. Knedlíků ale bylo méně. Polovina dnešního množství,“ usmívá se Marcela Gambošová. „Knedlíky lidem v Přibyslavi chutnaly a šly dobře na odbyt. Samozřejmě jsme z toho měli všichni velkou radost. A letos přišla od pořadatelů objednávka ještě vyšší.“

Vlastní příprava škrdlovických hasičsko–zbrojnických plněných bramborových knedlíků započala už ve středu. To se vařily brambory a loupala cibule. Včera dopoledne se nože zařízly do klobás a uzeného a proměnily je v hromadu souměrných kostiček. Odpoledne pak šikovné ruce kuchařinek vymíchaly a nakrájely těsto, placičky vyplnily masovou směsí a uzavřely do finální kulaté podoby. Kuchaři pak už jen dohlíželi na správný a plynulý proces vaření.

Jaromír Kulhánek