Na studenty čekal vědomostní test, příprava bramborového salátu a dohotovení moučníku z brambor. Krátce před půl desátou voněly na stolcích ve školní jídelně rozmanité ingredience, které se měly za pouhých dvacet minut změnit v originální verze bramborového salátu.

„Tak, začínáme!“ zaznělo místností. Zatímco se soutěžící snažili maximálně soustředit na přípravu salátu, v řadách přihlížejících bylo rušno. „To jsem tedy ještě nikdy nedělala, to se ještě přiučím,“ hodnotila jedna z divaček. Některé suroviny, které se objevily na stolcích soutěžících, by v klasickém bramborovém salátu čekal jen málokdo. Třeba do slovenského salátu, který připravovala jihlavská střední škola obchodu a služeb, se přidává sterilované zelí, moravské uzené a nastrouhaný křen. Studenti z Třebíče použili k výrobě salátu i jablka a měkký tvaroh. Vznikal tu i bramborový salát s mořskými řasami.

„Vsadili jsme na českou klasiku,“ vysvětlovala Marcela Májová, která reprezentovala hotelovou školu z Poděbrad. Ráda by se do Havlíčkova Brodu podívala i příští rok. „Budeme trénovat a trénovat,“ slibovala.

Netradiční saláty i lákavé dortíky

V jiné místnosti studenti připravovali k servírování moučník. Jednou z jeho surovin musely být brambory. Soutěžící opatrně dotvářeli lákavá aranžmá, dvacetiminutový limit jim odtikával kuchyňský budík.

Už samotné názvy dezertů, které provoněly místnost, sváděly k ochutnání – slzičky z bramborového těsta, bramborovo-meruňkový dortík nebo bramborové řezy s bramborovo-jablkovou nádivkou.

„Bude to náročné, asi se z toho pěkně zpotíme,“ konstatovala jedna z porotkyň nad tou sladkou nádherou. Rozhodování bylo opravdu těžké. „Líbil se mi bramborovo-meruňkový dortík s pohankovými vločkami,“ hodnotila jedna z porotkyň Marie Čápová.

V kategorii dezertů nakonec zvítězily pestré řezy s bramborovo-meruňkovou pěnou, které připravili studenti havlíčkobrodské Obchodní akademie a hotelové školy. Žáci této školy vybojovali s lehkým salátem s mandlemi a kapary také prvenství v kategorii salátů.

Zuzana Klementová