VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: V Brodě se učili vařit opravdovou kávu

Havlíčkův Brod - Za mistry v přípravě kávy jsou považováni Italové. Ochutnat v tuzemsku kávu, která by byla srovnatelná s italskou, je spíš zázrak. Právě takovou včera připravovali účastníci kurzu, který pořádala Obchodní akademie a hotelová škola Havlíčkův Brod.

24.10.2008
SDÍLEJ:

Kurz vaření kávy na SŠ Kyjovská v Havlíčkově Brodě.Foto: DENÍK/Libor Plíhal

„Ke kávě bychom klientům vždy měli servírovat sklenici vody. Protože obsahuje minimum vody, dostanou po ní žízeň,“ vysvětluje účastníkům kurzu Renata Kopecká, která se v Itálii učila od opravdových mistrů.

Samozřejmostí je také nahřátý šálek a v neposlední řadě usměvavá obsluha. Učebnu naplnili hlavně studenti gastronomických oborů, nechybí tu ale ani „laici“.

„Mám ráda kávu a chtěla jsem vyzkoušet různé její druhy,“ vysvětluje studentka havlíčkobrodské obchodní akademie Barbora Lišková. Doufá, že získané znalosti zúročí třeba na brigádě v baru.

Extra silné espresso

Zatímco ostatní poslouchají energický výklad, vždy dva účastníci kurzu si zkouší připravit do miniaturních šálků pravé espresso. „Chutnalo vám?“ ptá se jich po chvíli Kopecká. „Ne,“ přiznává většina přítomných. Na rozdíl od české verze espressa je ta italská mnohem silnější. Italové totiž kávu chápou jako pochutinu. Českého turka by se ani nedotkli. Kávu také pijí rychleji, nikdy by ji nenechali stydnout.

Na řadě je příprava cappuccina. Nejdříve ale trocha osvěty. „Tohle je katastrofa,“ ukazuje Kopecká na rozpustné cappuccino v sáčku, dokonce přečte složení této pochutiny. „To nemá s kávou nic společného.“

Za chvíli vykouzlí z kávy a našlehaného mléka skutečné cappuccino. Místností zavoní čerstvá káva. Předvede také, jak krásně ozdobit mléčnou pěnu skořicí nebo karamelem. „Se mi nepoved,“ hodnotí student v obleku nepodařeného smailíka v mléčné pěně.

Účastníci kurzu se včera naučili připravovat i několik druhů čokolády nebo italský moučník tiramisu. Po absolvování školení obdrželi certifikát italské firmy Pascucci.

Trocha historie
Káva pochází ze Severní Afriky. Do Evropy se dostala v 17. století. Po porážce tureckých vojsk u Vídně v roce 1863 objevili Rakušené v tureckém táboře žoky s kávou. Tehdy ještě nevěděli, co s ní. Polský překladatel Kolszycký, zjistil, jak se zrna připravují. Poté vznikla ve Vídni první kavárna.

Zuzana Klementová

24.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš
46

ANO nevyhrálo na Brodsku jen v necelé desítce obcí

I sociální demokraté sledovali výsledky voleb společně.
18

Hodnocení voleb: Zklamání i naděje politiků

Lídr TOP 09 na Vysočině se obává ztráty demokracie

Vysočina - Strana TOP 09 se do poslanecké sněmovny dostala takříkajíc s odřenýma ušima.

AKTUALIZOVÁNO

ONLINE: Volby skončily. ANO vítězí i na Vysočině

Vysočina - Volby do Poslanecké sněmovny ČR skončily. Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO.

ČSSD Vysočinu neudržela, ANO slaví vítězství

Vysočina – Vysočina už není oranžová. Zmodrala a ovládlo ji podobně jako jiné kraje hnutí ANO. Hlas hnutí ANO dalo 28,63 procent vysočinských voličů. Pro ANO jde o výrazné zlepšení oproti minulým volbám v roce 2013, kdy pro tuto stranu v kraji hlasovalo 15,89 procent voličů.

Reakce ODS: Otázka je, kam bude republika směřovat

Vysočina - S potěšení sledoval v Modrém domě v Jihlavě výsledky voleb do Poslanecké sněmovny volební štáb Občanské demokratické strany.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení